Відшкодувати збитки на суму 6,4 мільйона гривень — з таким позовом звернулася до суду прокуратура Вінницької області. Відповідачем у справі є колишній голова Тульчинського районного суду області.

Прізвище судді не вказується в повідомленні, оприлюдненому прес-службою прокуратури Вінницької області. Наголошується, що нині він відбуває покарання у виправній колонії. Збитки державі він завдав рішеннями, які пізніше було визнано незаконними.
У 2007 році до служителя Феміди шикувалися черги пенсіонерів-військовослужбовців. Вони позивалися до Пенсійного фонду щодо перерахунку пенсій у бік збільшення суми. Суддя задовольнив таких позовів на загальну суму 6,4 мільйона гривень. Саме таку цифру зазначено в інформації прес-служби прокуратури.
«Рішення було винесено з порушенням вимог територіальної підсудності справ, без залучення належних відповідачів і перевірки доказів про наявність підстав для перерахунку пенсій, — ідеться у повідомленні. — Суддею застосовано нормативні акти, які видано після виникнення правовідносин, що були предметом розгляду. За неправосудні рішення суддю позбавлено волі строком на п’ять років і два місяці».
Якщо суд задовольнить позов прокуратури, суддя змушений буде відшкодувати управлінню Пенсійного фонду у Вінницькій області названу суму 6,4 мільйона гривень. Щоправда, один з юристів, який просив не називати свого прізвища, зауважив, що управлінню Пенсійного фонду не варто сподіватися на повернення грошей. «По-перше, суддя вже відбуває покарання за скоєний злочин, — наголошує співрозмовник. — Тому він неодмінно оскаржить рішення, якщо воно буде не на його користь. Розгляд справи знову затягнеться на невизначений час. По-друге, навіть якщо його зобов’яжуть відшкодувати збитки, з чого він їх платитиме?».

Вінницька область.