Оскільки Голова Верховної Ради Володимир Гройсман закликав урядовців замість клубу Кабінету Міністрів прийти до Верховної Ради та відповісти на запитання представників комітетів і фракцій, учорашній публічний звіт гуманітарного блоку уряду можна розглядати як тренувальний.

 

Віце-прем’єр — міністр культури В’ячеслав Кириленко, розповідаючи про досягнення в галузі реформування культури, насамперед згадав про підписання Угоди між Україною та ЄС про приєднання до програми «Креативна Європа», що відкриває українським митцям доступ до 1,5 мільярда євро. Наголосивши на важливих кроках, спрямованих на охорону культурної спадщини, міністр водночас зазначив, що принципово цю проблему можна розв’язати лише після ухвалення підготовленого міністерством нового закону. Принциповим нововведенням В. Кириленко назвав обов’язковість конкурсів на посади в усіх закладах культури, а також підписання творчих контрактів артистичним персоналом.


Оцінюючи виконання Коаліційної угоди та Програми діяльності уряду, міністр соціальної політики Павло Розенко зазначив, що міністерством повністю виконано 39 завдань із 50 та ще 11 перебуває на стадії виконання. Зокрема, впродовж року до парламенту було подано 30 законопроектів соціального спрямування, 12 з яких уже набули чинності, 
2 пройшли перше читання та 16 готуються до розгляду. «Жодного ініційованого Мінсоцполітики законопроекту не було відхилено, що свідчить про їх якість та тісну співпрацю з профільними парламентськими комітетами і Верховною Радою загалом», — запевнив П. Розенко.


Важливими досягненнями він назвав реформування програми надання субсидій та запровадження з 1 червня цього року єдиної для всіх формули призначення пенсій. Серед планів — децентралізація надання соціальних послуг, реформування трудового законодавства та служби зайнятості.


Міністр освіти та науки Сергій Квіт насамперед згадав про ухвалення та імплементацію закону про вищу освіту, законопроекту про наукову та науково-технічну діяльність та приєднання України до програми «Горизонт-2020», яка надає вітчизняним науковцям доступ до фонду в розмірі 80 мільярдів євро. Крім того, для представлення в парламент уже підготовлено базові законопроекти про освіту та про професійно-технічну освіту. «Сподіваюся, що Верховна Рада до кінця року ці законопроекти ухвалить», — сказав міністр. За його словами, триватиме скорочення кількості неякісних вищих навчальних закладів, зокрема через їхню невідповідність критеріям, які дають змогу претендувати на державне фінансування.


Метою реформи галузі охорони здоров’я має стати надання якісних, доступних та гарантованих медичних послуг усьому населенню країни, що, зокрема, передбачає перехід від фінансування ліжко-місць до фінансування пацієнтів. Міністр охорони здоров’я Олександр Квіташвілі вважає, що значного прогресу досягнуто в царині закупівлі ліків та лікарських препаратів, оскільки цього року підписано угоди про їх закупівлю через міжнародні організації — ООН та ЮНІСЕФ. Також унаслідок зміни системи місцевих тендерів цьогорічні закупівлі на суму в 1,5 мільярда гривень уже пройшли без скандалів. А з 1 січня буде запроваджено принцип реімпульсації, коли держава не закуповуватиме, наприклад, інсулін, а компенсуватиме витрати через мережу аптек.