Одразу кілька об’єктів соціальної інфраструктури відкрито після капітального ремонту в Артемівську. Друге життя в місті отримали реанімаційне відділення центральної районної лікарні, дитячі садочки «Світлячок» і «Ведмежа», а також Територіальний центр надання соціальних послуг.

 


«Нехай не доводиться лікувати вам поранених...»


Будівельні роботи в лікарні проводилися за рахунок наданих з держбюджету коштів у розмірі 4,2 мільйона гривень. У відділенні анестезіології та інтенсивної терапії встановлені пластикові вікна та двері, замінені системи опалення і водопостачання, електромережі, виконані внутрішні оздоблювальні роботи. Медичне, технологічне обладнання, меблі й інструментарій придбали за спонсорські кошти на суму 5,2 млн. грн. Ще 750 тисяч гривень на встановлення сучасної апаратури надійшли з обласного бюджету.


Керівник Донецької обласної військово-цивільної адміністрації Павло Жебрівський відзначив, що реанімаційне відділення Артемівської центральної райлікарні — вже другий реалізований проект, перший відкрили на базі лікарні в Краматорську.


«Я низько вклоняюся лікарям, які врятували не одне життя. Дуже важливо, що на території Донецької області сьогодні,  в умовах війни, з’являється сучасна медицина. Бажаю медикам, щоб у майбутньому їм доводилося лікувати хворих, а не поранених», — наголосив глава області.


Із квітня 2014 року Артемівська центральна районна лікарня надає цілодобову спеціалізовану медичну допомогу постраждалим у зоні АТО із числа військових і цивільних, з вогнепальними та мінно-вибуховими травмами, виконує функції мобільного госпіталю і є лікувальною установою, що найбільш наближена до лінії фронту. За період проведення АТО в умовах стаціонару й у травмпункті лікарі надали допомогу 5,5 тисячі пацієнтів, які постраждали в результаті бойових дій.


В Артемівську після капітального ремонту, зробленого за кошти державного бюджету, відкрито два дитячі садки. У дошкільних закладах виконані роботи з утеплення, заміни вікон, відремонтовані гральні павільйони, упорядкована територія. Дитсадок «Ведмежа» — дошкільний навчальний заклад компенсуючого типу. Педагоги тут працюють із дітьми, схильними до хвороб, і дітьми, що мають ранні сим-птоми  туберкульозної інфекції.


«Сьогодні громада швидше реагує на виклики»


Відкрив двері після капремонту в Артемівську і Територіальний центр надання соціальних послуг, відновлений завдяки ПРООН в Україні за сприяння уряду Японії.


Як повідомив менеджер Програми Розвитку ООН в Україні Юрій Савко, це перший реалізований проект ПРООН у рамках програми відновлення соціальних послуг і встановлення миру в Донецькій і Луганської областях. «Завдяки підтримці керівництва Донецької області та місцевої влади Артемівська нам удалося реалізувати цей проект у дуже стислий термін, до початку холодів. Надалі плануємо завезти додаткове реабілітаційне обладнання, відкрити комп’ютерний клас університету третього покоління. Ми вважаємо, що це дуже важливо для взаєморозуміння між нашими людьми», — повідомив Ю. Савко.


Метою діяльності Територіального центру надання соціальних послуг є допомога в реалізації законних прав і інтересів, сприяння в поліпшенні соціального та матеріального становища, а також психологічного стану громадян, які потребують підтримки. Нині центр обслуговує 2,5 тисячі осіб, а його штат — 80 співробітників.


Керівник Донецької обласної військово-цивільної адміністрації Павло Жебрівський, який побував у Терцентрі в день його відкриття, підтвердив: сьогодні громада швидше реагує на повідомлення про руйнування чи обстріли. І від представників влади, міжнародних благодійних структур люди справедливо чекають узгодженої, скоординованої роботи з якомога швидшого відновлення та модернізації об’єктів. 
«Спільними зусиллями ми точно відновимо Донеччину і надамо її кращого вигляду, ніж вона була до початку російської агресії», — зазначив керівник області.

Донецька область.

 

 

Артемівський міський голова Олексій Рева (ліворуч) і керівник Донецької обласної військово-цивільної адміністрації Павло Жебрівський (праворуч) під час відкриття відновленого дитсадка «Ведмежа».

 


Фото надано автором.