Парламентська хроніка

Ранкове засідання 9 грудня

Основним нашим завданням має бути забезпечення повноцінної європейської інтеграції країни. Як результат, Україна має відбутися як сучасна демократична європейська держава. Весь світ, наші партнери очікують від нас якісних рішень, перетворень і готові нам допомагати на цьому достатньо нелегкому шляху. На цьому, відкриваючи ранкове засідання, наголосив Голова Верховної Ради Володимир Гройсман.

Він нагадав, що у вівторок Україна отримала достатньо позитивний сигнал від МВФ. Йдеться про рішення стосовно продовження співпраці з нашою країною, незважаючи на ситуацію з «трьома мільярдами кредитних ресурсів», які ще Янукович взяв у Росії. «Це абсолютно позитивний сигнал, напевно, безпрецедентний для МВФ», — зауважив В. Гройсман.

Крім того, Голова Верховної Ради зазначив: буде знайдено збалансоване рішення стосовно податкової реформи. І закликав усіх об’єднатися навколо напрацювання відповідних документів.

Максимально відповідально, наголосив глава парламенту, сесія має поставитися до розгляду питання про державну службу. «Маємо ухвалити новий революційний закон», — сказав він.

Зосередившись над розглядом питань порядку денного, народні депутати зробили ще один крок до публічності роботи законодавчого органу — ухвалили зміни до Закону «Про комітети Верховної Ради України» (щодо доступу засобів масової інформації до засідань комітетів). «За» — 232 обранці.

Водночас сесія не змогла подолати вето Президента на проект закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення ролі громадянського суспільства в боротьбі з корупційними злочинами» (157 голосів «за»). Натомість 238 обранців підтримали пропозицію щодо направлення проекту на доопрацювання профільному комітету.

У першому читанні депутати схвалили проект закону «Про споживче кредитування». За словами доповідача Руслана Демчака (БПП), мета документа — створити механізм споживчого кредитування, який захистить права та законні інтереси, як споживачів, так і кредиторів у цій сфері.

Сесія також розглянула низку законопроектів, спрямованих на гуманізацію пенітенціарної системи. Над цими законопроектами (усього їх шість), зауважив доповідач Юрій Мірошниченко (Опозиційний блок), працювала команда, до якої ввійшли представники всіх фракцій, міжнародні та вітчизняні експерти. «Ці законопроекти стануть індикатором того, чи Україна йде до європейської сім’ї цивілізованих держав», — зауважив він.

Так, у першому читанні було ухвалено зміни до Кримінально-виконавчого кодексу України (щодо удосконалення порядку застосування до засуджених заходів заохочення і стягнення). За словами голови Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Андрія Кожем’якіна, цей проект доповнює кодекс двома новими статтями, якими дається нормативне визначення дисциплінарного проступку та встановлюються підстави звільнення засуджених від дисциплінарної відповідальності.

На початку ранкового засідання голова фракції Радикальної партії Олег Ляшко виступив із заявою від імені двох фракцій: своєї та «Самопомочі». Він, зокрема, наголосив, що виступ віце-президента США Джо Байдена у парламенті справив неоднозначне враження.

За словами обранця, у своєму виступі Д. Байден акцентував увагу на особистій відповідальності кожного з нинішніх народних депутатів за успіх в установленні вільної, демократичної, європейської української нації. «Так, доля нації, її майбутнє, в наших руках. ...Водночас справжнім шоком стали запропоновані ідеї щодо федералізації України та автономії для Донбасу. Зокрема, у контексті дивних паралелей між історією та устроєм Сполучених Штатів та України. Для нас очевидно: запропоновані Байденом автономні штати для Донбасу — це шлях до знищення України. Так само заклики до зміни Конституції, амністії бойовикам та виборів на окупованому Донбасі. Що разом призведе до легалізації ракової пухлини сепаратизму всередині країни», — сказав О. Ляшко. Він наголосив: «Нам чітко нагадали про виконання наших зобов’язань за вкрай сумнівними Мінськими домовленостями. Однак ми не почули жодного слова від віце-президента США щодо виконання Будапештського меморандуму, який ми підписали у 1994 році в обмін на здачу ядерного потенціалу».

Обранець нагадав, що в серпні 1991 року президент США Джордж Буш-старший вже застерігав українських депутатів від убивчого націоналізму й закликав до збереження СРСР. Через три тижні Верховна Рада проголосила акт Незалежності України. Тож депутат висловив переконання, що «воля і дух українців і цього разу переможуть песимістичні прогнози наших закордонних партнерів».

З днем народження цього дня вітали Олену Колганову («Народний фронт») та Тараса Юрика (Блок Петра Порошенка).

Дослівно

Голова Верховної Ради Володимир ГРОЙСМАН:

«У вівторок у парламенті відбувся аграрний день, у рамках якого народні депутати ухвалили 11 важливих законопроектів. Від цих рішень в аграрному секторі скасовано понад 22 дозволи, які були основою певних корупційних проявів. Це дуже гарний темп і маємо йти так і далі».

 

 

Оксана Продан, Юлія Тимошенко.

 

 

Павло Пинзеник, Павло Різаненко.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.