Тримали оборону на фронті, захищали територіальну цілісність на міжнародному рівні, протистояли російській дезінформації та реформували міліцію — про це йшлося під час публічного звіту безпекового блоку уряду щодо виконання Програми діяльності Кабінету Міністрів.

 

Армію відновлено, і вона готова до захисту країни

 

«Головне — що нам вдалося зупинити ворога», — цими словами розпочав свій звіт міністр оборони Степан Полторак та підкреслив, що українська армія відновила боєздатність, набула бойового досвіду і готова до захисту країни.


Головним пріоритетом на сьогодні Міноборони вважає реформування Збройних Сил. З цією метою вже проведено оборонний огляд та затверджено Стратегію національної безпеки і Військову доктрину. «Вперше в історії Україна чітко визначилася з європейською інтеграцією, чітко визначилася з бажанням вступити до НАТО та чітко визначилася із загрозами та ворогом — це є Російська Федерація», — підкреслив міністр.


Крім того, найближчим часом буде розглянуто Концепцію розвитку сектору безпеки і оборони України та спільно з міжнародними експертами завершено опрацювання Стратегічного оборонного бюлетеня, Державної цільової оборонної програми розвитку озброєння та військової техніки до 2020 року. Серед основних завдань С. Полторак назвав адаптацію Збройних Сил до стандартів НАТО, інтегрування структур Міноборони та Генерального штабу, формування оперативного Об’єднаного штабу, зміцнення системи Протиповітряної оборони, подальший розвиток Військово-Морських сил, Високомобільних десантних військ та створення Сил спеціальних операцій. Зокрема, командування Сил спеціальних операцій має бути сформоване ще до кінця цього року, щоб з наступного розпочати виконання бойових завдань.


Міністр повідомив, що нині завершується створення єдиного реєстру військовозобов’язаних, після чого військкомати буде перетворено на центри обслуговування військовослужбовців.

 

Зробили все для отримання безвізового режиму з ЄС

 

Захист територіальної цілісності України, але вже на міжнародному рівні, був одним з основних пріоритетів і для Міністерства закордонних справ. «Усі зусилля Росії хоча б частково вийти з міжнародної ізоляції були зведені нанівець», — підкреслив міністр Павло Клімкін. А Мінські домовленості дали змогу зупинити агресора та пов’язали РФ конкретними зобов’язаннями, які передбачають, що санкції може бути пом’якшено лише за умови виведення Росією своїх військових та повернення Україні контролю над кордоном.


Крім того, Україна домагатиметься, щоб міжнародне співтовариство отримало повний доступ до Криму, де нині фіксуються системні порушення прав людини. «Ми працюватимемо на кожному можливому майданчику, щоб не дозволити Росії легітимізувати анексію Криму», — сказав П. Клімкін та додав, що саме за поданням МЗС правоохоронні органи України розпочали кримінальні провадження щодо низки європейських політиків, які порушили порядок в’їзду на окуповану територію.


Постійною є й боротьба за звільнення всіх українських політв’язнів, які перебувають і на території Росії, і на території тимчасово окупованого Криму. «Ми вважаємо усіх політв’язнів заручниками, і вони мають бути звільнені, а ті, хто доклав руку до їхнього ув’язнення, мають потрапити до «списку Савченко-Сєнцова». Нині ми працюємо з усіма країнами, щоб започаткувати це», — сказав міністр.


Згадав міністр і про обрання України непостійним членом Ради безпеки ООН та про очікуваний остаточний звіт щодо отримання безвізового режиму з ЄС. «Дуже сподіваюся, що на основі того, що ми зробили, наступного року українці зможуть вперше в’їхати до Європейського Союзу без віз», — зазначив П. Клімкін.

 

Юрій Стець вважає свою місію виконаною та подає у відставку

 

Міністр інформаційної політики Юрій Стець повідомив, що після ухвалення парламентом законопроекту про систему іномовлення в Україні він виконав чотири пріоритетні завдання, які перед ним стояли. Решта три — це відновлення мовлення українських телеканалів і радіостанцій на Донбасі, напрацювання нормативно-правових документів, що стосуються інформаційної безпеки України, та завершення проекту «Відкрита влада».


Також Ю. Стець зазначив, що за рік роботи міністерство витратило лише 2,5 мільйона гривень винятково на зарплати співробітників, комунальні платежі та канцтовари. «У нас не з’явилося державних автомобілів і навіть не існує такої посади, як водій. Ми витратили лише 2,5 мільйона гривень на роботу міністерства. Натомість залучили десятки мільйонів гривень від наших партнерів на реалізацію проектів Міністерства інформаційної політики», — сказав він та повідомив, що саме надання партнерами з Литви, США та Польщі передавачів дало змогу відновити українське мовлення на 75 відсотках окупованих територій Донбасу.


Презентувавши відеоролик про роботу міністерства, Ю. Стець звернув увагу, що він завершується хештегом «#Мінстець». «Ще рік тому був ризик, що через рік він може завершуватися хештегом «#Мінцензури» або «#Мінкорупції». Цього не сталося. В Україні немає жодного журналіста, який би міг стверджувати, що ми стали «міністерством цензури», як немає жодного громадянина, який би міг сказати, що ми стали «міністерством корупції», — зазначив він та повідомив, що подає до парламенту заяву про відставку, оскільки свою місію вважає виконаною.

 

Цивільний лобіст і супервайзер ключових установ Арсен Аваков

 

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков підк реслив, що його ключовим завданням була зміна «міністерства міліції» на Міністерство внутрішніх справ європейського зразка. «Міністр уже не головний міліціонер і не головний начальник — він цивільний лобіст і супервайзер ключових установ, які належать до сфери управління МВС: Нацполіції, Нацгвардії, міграційної, прикордонної служб і служби з надзвичайних ситуацій», — сказав він.

Похвалившись патрульною поліцією як візитівкою змін, А. Аваков пообіцяв невдовзі добратися й до служби дільничних інспекторів, кримінальної поліції та інших підрозділів. Щоправда, на цьому шляху МВС попрощається з багатьма старими кадрами, адже тільки за останній рік 180-тисячна міліцейська армія скоротилася на 47 тисяч, а досвід переатестації у найбільш підготовленій столиці, де тільки після двох етапів тестування відсіялася третина претендентів, підтверджує, що це не проста формальність.


А. Аваков повідомив, що уряд підтримав рішення, за яким найменший розмір зарплати перебуватиме в діапазоні від 6 тисяч 200 гривень для рядового поліцейського до 98 тисяч для керівника Національної поліції. «Вважаю, що це той рівень, якого ми повинні вимагати і при якому голова Національної поліції може не брати хабарів і не хитрувати», — сказав він.


Утім, претендентам на високі посади та, відповідно, заплату в поліції крім тестів потрібно буде пройти ще й детектор брехні. Сам міністр внутрішніх справ, до речі, поки що детектор не проходив, у чому він зізнався під час звіту. А от міністр оборони Степан Полторак його уже пройшов.