«Ми подамо проект Податкового кодексу Президенту країни і він, користуючись своїми конституційними повноваженнями, внесе його до парламенту з клопотанням щодо розгляду за невідкладною процедурою як першочерговий», — про це під час засідання Кабінету Міністрів повідомив прем’єр Арсеній Яценюк.


Міністр фінансів Наталія Яресько, представляючи компромісний варіант Податкового кодексу, зазначила, що нинішня податкова система не тільки складна, суб’єктивна та корупційна, але й надзвичайно несправедлива. «Сьогодні вчитель, який отримує зарплату в 4 тисячі гривень, платить з неї 20,1% податків, а юрист, який має зарплату в 4 тисяч доларів, але є суб’єктом підприємницької діяльності, платить лише 4,5% податків», — навела вона приклад такої несправедливості.


Пропонується вже у 2016 році знизити ставки єдиного соціального внеску (ЄСВ) з нинішніх 41% до 20%. До того ж фізичні особи ЄСВ не сплачуватимуть взагалі (нині 3,6%). Так само з 2016 року ставка податку на доходи фізичних осіб (ПДФО) та податку на прибуток становитиме 18% з наступним зниженням у 2017 році до 17%. Цілковитою новацією є те, що з 2018 року ЄСВ планується скасувати взагалі, запровадивши замість цього єдиний податок на зарплату на рівні 20%.


Щоб зробити адміністрування податків прозорим та мінімізувати можливості для суб’єктивізму і зловживань з боку податківців, уряд пропонує:


— відмовитися від сплати авансових платежів по податку на прибуток;


— створити прозору та не суб’єктивну систему відшкодування ПДВ, яка забезпечуватиме однакові вимоги та права для всіх платників податку;


— запровадити офіційну публікацію реєстру відшкодування ПДВ з відображенням у ньому даних про платника податку, заявлених до відшкодування з бюджету сум податку та стану їх відшкодування.


Великі зміни, в тому числі кадрові, чекають і на Державну фіскальну службу. «Ще до кінця цього року апарат ДФС буде зменшено на 30%, або майже на 18 тисяч працівників. Ми замінюємо й керівний склад ДФС — вже проведено люстрацію і майже 42% вищого керівного складу було люстровано», — повідомила Н. Яресько та додала, що наступним кроком стане створення на базі податкової міліції Служби фінансових розслідувань.