«Наші вороги сподівалися, що новій українській владі не вдасться перебороти віковічне прокляття українських демократів — чвари, розбрат і конфлікти. Так, нам дуже непросто. Але ми утримуємо єдність між Президентом, Прем’єр-міністром і парламентом», — сказав, звертаючись до громадян, глава уряду Арсеній Яценюк та висловив упевненість, що до кінця року буде схвалено податкову реформу та держбюджет.


Звітуючи перед українським народом про рік роботи уряду, прем’єр підкреслив, що ніколи не обіцяв золотих гір, і нагадав про виклики, на які довелося відповідати Кабінету Міністрів спільно з парламентською коаліцією та Президентом.


«Протягом року нас лякали, що в Україні буде оголошено дефолт. Натомість золотовалютні резерви України зросли з 6 до 13 мільярдів доларів, а на рахунках Держказначейства не 108 тисяч гривень, як тоді, коли я вперше став Прем’єр-міністром, а 95 мільярдів гривень», — сказав він.


Аналогічною була ситуація з держбюджетом на 2015 рік, адже коли його ухвалювали, то звідусіль лунали прогнози, що він ніколи не буде виконаний. «У результаті державний бюджет додатково отримав 40 відсотків доходів, не кажучи вже про місцеві бюджети, які внаслідок децентралізації також отримали додатково майже 40 відсотків доходів», — підкреслив А. Яценюк.


Нагадавши, що минулої зими всі боялися, що Росія відключить газ, не кажучи вже про його ціну в 500 доларів за тисячу кубічних метрів, прем’єр до незаперечних досягнень уряду відніс те, що нині Україна фактично позбулася російського газового диктату. «Ми купуємо газ в європейських компаній за ціною, що вдвічі менша, в середньому 250 доларів. Ми наповнили наші газові сховища. Ми погасили борги. І ми подали на Росію в суд за несправедливий газовий контракт і за несправедливий контракт із транзиту природного газу територією України», — наголосив глава уряду та додав, що енергетична реформа вже тепер дає змогу щодня споживати на 25 відсотків газу менше, ніж минулого року. У грошовому еквіваленті це означає, що ми щодня економимо 11 мільйонів доларів, а за рік набіжить два мільярди доларів. «Це ті гроші, які ми раніше платили російському «Газпрому», на що Росія купувала танки і постачала зброю і своїх бойовиків у військовій агресії проти України», — сказав А. Яценюк та підкреслив, що й загалом Україна поступово позбавляється від російської залежності, бо коли ще три роки тому частка Росії в зовнішньоторговельному обороті України становила 35 відсотків, то нині вже лише 12.


Натомість нашим основним торговельним партнером стає Європа. А з огляду на той факт, що Росії не вдалося заблокувати зону вільної торгівлі між Україною та Європейським Союзом, з 1 січня ця співпраця стане ще ширша. «Українські товари вже йдуть до Європи. Європейські товари прийдуть до України. Це підвищить конкуренцію української економіки. І це ще один чинник для того, щоб українська економіка почала зростати», — вважає А. Яценюк.


Прем’єр також зазначив, що очікує сьогодні позитивного звіту від Європейської Комісії щодо надання Україні безвізового режиму та надання українцям права вільно почуватися на теренах Європейського Союзу.


«Нас постійно лякали і лякають. У нас хочуть викликати страх. Іоанн Павло Другий сказав: «Не біймося». Тож не біймося, не опускаймо рук, а, навпаки, разом і спільно, з вірою і впевненістю, йдемо в 2016 рік, в рік економічної стабільності, в рік нашого поступу і в рік нашого майбутнього успіху», — закликав прем’єр.