Ефективність впровадження гендерної квоти обговорювали під час форуму, організованого Комітетом Верховної Ради з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин та міжфракційним об’єднанням «Рівні можливості».


Народний депутат від фракції «Самопоміч», співголова МФО «Рівні можливості» Альона Бабак наголосила: впровадження гендерної квоти на місцевих виборах було визнано і високо оцінено українськими та міжнародними експертами. Це свідчить, що Україна рухається в напрямі консолідації зусиль для проведення реформ та наближення до європейських цінностей.


«Цей форум — початок обговорення, пов’язаного з на-працюванням ініціатив, які необхідні для повного запровадження квот у законодавство та забезпечення представництва жінок на місцевому та національному рівнях», — зазначила парламентарій. А. Бабак переконана, що гендерні квоти запровадять нову політичну культуру в Україні та усунуть стереотипи стосовно участі жінок у соціальній, економічній та політичній діяльності.


На переконання народного депутата Олександра Черненка (Блок Петра Порошенка), місцеві вибори показали, що запровадження норми щодо 30-відсоткової гендерної квоти до законодавства є позитивним. «Цей перший, хоча й не до кінця вдалий крок призвів до того, що вже під час роботи над наступним виборчим законодавством ця норма не буде дискутуватися. Україна вже не зверне з цього шляху в роботі над законом про парламентські вибори, можливо, нової редакції законодавства про місцеві перегони», — сказав народний обранець.


Водночас викликає застереження застосування та дотримання квоти у виборчій системі з відкритими списками та недостатня кількість суспільно активних, професійно підготовлених жінок, особливо на локальному рівні.

«Не всі партії на місцях змогли дотриматися 30-відсоткової квоти, тому що, наприклад, на районному рівні немає достатньої кількості жінок, бажаючих іти в політику. Деякі партії, дотримуючись квоти, включали туди непідготовлених до роботи в місцевих радах жінок. Тож проблему якісного представництва осіб прекрасної статі в місцевих радах лише квотами не врегулюєш. Тому незалежно від виборів потрібно мати постійні програми, спрямовані на жіноче лідерство, підвищення громадської активності жінок, особливо на місцевому рівні. Тоді й під час формування списків буде серйозний кадровий резерв. Я докладу всіх зусиль, щоб 30-відсоткова квота на рівні висування кандидатів у списках була дотримана. Треба проговорювати механізми для її збереження після голосування на виборах», — наголосив О. Черненко.


Народний депутат від Блоку Петра Порошенка Світлана Заліщук зазначила, що в новому парламенті депутати чутливі до цього питання і є носіями таких цінностей. За її словами, низка політичних сил погодилася на запровадження 30-відсоткової квоти, очікуючи, що суспільство за це їх похвалить у вигляді додаткових голосів. Цей факт треба враховувати під час вирішення гендерного питання. С. Заліщук також підтвердила, що на місцях у жінок немає бажання йти в політику, не вистачає сміливості. «Це жорстке середовище виживання. Тому жінки дуже часто не беруть у цьому участі. Нам потрібні донорські програми, а громадські організації мають допомагати жінкам, особливо на місцевому рівні, змінити це бажання» — сказала парламентарій.