8 грудня наша газета писала про самобуд у центрі Києва (вул. Горького, 12б) і про те, що столична влада заплющує на це очі і не реагує на скарги мешканців прилеглих будинків. Нагадаємо, що редакція газети «Голос України» за скаргою киян ще 9 вересня звернулася особисто до пана Віталія Кличка із проханням втрутитися у розв’язання конфлікту. Після нашої публікації («Чи є влада в столиці, або Хто може вплинути на самобуд у центрі Києва»), схоже, процес зрушив з мертвої точки.

Як повідомили нам мешканці будинків, що прилягають до будівництва, 9 грудня 2015 року Департамент благоустрою і збереження природного середовища КМДА ухвалив рішення примусово закрити будівництво й упорядкувати територію. За присутності поліції було знесено фанерні стіни та дах. Потім заїхали два «КамАЗи» і висипали землю на фундамент, який зробив горе-будівельник. Наступного дня (10 грудня) «забудовник» не дав продовжити роботи комунальникам — за допомогою кількох легкових автівок заблокував доступ черговому «КамАЗу» із землею (на знімку). А 11 грудня «забудовник» найняв приватну фірму СБ «Альбатрос» для охорони майданчика.

14 грудня співробітники Департаменту благоустрою так і не змогли продовжити свою роботу через дії найнятих охоронців. При цьому вимоги представників ЖЕКу 105, мешканців двох сусідніх із самобудом будинків, представників Голосіївської райадміністрації ігнорувалися. Тільки після приїзду двох (!) бригад поліції вдалося розвантажити черговий «КамАЗ» і дати можливість трактористові зарівняти частину майданчика. Пізніше відбудовні роботи з благоустрою знову виконувати було неможливо через втручання представників самозабудовника. Викликаний екіпаж поліції (машина з номером 3084 (код 11) навіть не вийшов з машини, не надавши сприяння працівникам державних структур для виконання ними своїх обов’язків. Навантажена машина й трактор змушені були поїхати, не виконавши свою роботу. Хто платитиме за навантаження-розвантаження землі, проїзд транспортних засобів і простій протягом трьох годин? І чому дотепер, наприклад, Голосіївська районна державна адміністрація не вимагає від забудовника відшкодування збитків, пов’язаних з оплатою робіт із благоустрою місця, яке самовільно, а, отже, незаконно, захопив і спотворив цей так званий будівельник?
Нагадаємо, що самобуд почався на місці колись сумнівно, з точки зору закону, споруджених гаражів, які нібито повинен був реконструювати горе-будівельник. При цьому самі гаражі було повністю знесено, документів на відведення землі під будівництво немає, будівельну декларацію на реконструкцію гаражів було анульовано ще 10 листопада. Конфлікт тягнеться вже понад три місяці. Люди змушені відволікати поліцію (сім викликів), задіяти державні структури тільки тому, що комусь просто сподобався шматок двору в центрі Києва, і йому захотілося щось на ньому побудувати. 
Слід відзначити, що столичний голова Віталій Кличко все-таки відреагував на наші прохання і дав доручення в. о. директора Київміськбуду Г. Бондарю вирішити проблему. Про те, як розвиватимуться події, ми повідомимо нашим читачам.

Фото надано мешканцями мікрорайону.