«Сьогодні уряд України запроваджує мораторій на виплату так званого російського боргу», — повідомив під час учорашнього засідання Кабінету Міністрів прем’єр Арсеній Яценюк. Він нагадав, що Україна провела реструктуризацію всіх боргових зобов’язань з «адекватними кредиторами», які прийняли запропоновані умови. Єдиним кредитором, який відмовився прийняти українські пропозиції, стала Російська Федерація. «Тому ми запроваджуємо мораторій на виплату 3 мільярдів 75 мільйонів доларів російських бондів», — сказав прем’єр і додав, що додатково запроваджується мораторій на виплату 507 мільйонів доларів США боргових зобов’язань двох українських компаній (КБ «Південне» та «Укравтодор») перед російськими банками.

 

«Із сьогоднішнього дня і до моменту досягнення домовленості про реструктуризацію чи до відповідного рішення суду виплати за цими боргами на загальну суму 3 мільярди 582 мільйони доларів на користь російської сторони зупиняються», — сказав А. Яценюк і підкреслив, що Україна готова до судової процедури з Російською Федерацією.


Коментуючи ситуацію з ухваленням бюджету, глава уряду зазначив, що оскільки в четвер, під час представлення цього документа у Верховній Раді, його не було відхилено чи повернуто, то це означає, що парламент прийняв до розгляду проект держбюджету на 2016 рік. Прем’єр висловив сподівання, що утворена Верховною Радою робоча група, до якої ввійшли всі зацікавлені сторони, напрацює узгоджений законопроект про держбюджет та спільні зміни до Податкового кодексу. «Сподіваюся, що до четверга ми знайдемо порозуміння», — сказав він і зауважив, що в усі роки бюджетний процес відбувався за стандартною процедурою, коли опозиція критикує, а коаліція повинна знайти в собі сили, щоб ухвалити його.


Нагадавши, що й минулого року під час ухвалення бюджету мало місце значне протистояння і критика, А. Яценюк зазначив, що за результатами року доходи державного та місцевих бюджетів зросли на 40 відсотків, а всі соціальні зобов’язання було виконано. «Україна повинна вступити в новий рік із бюджетом, який відповідає критеріям, визначеним спільно з Міжнародним валютним фондом. А наша робота з МВФ — це не просто отримання «фінансової подушки» для поповнення золотовалютних резервів, це основний критерій відповідності України тим показникам реформ, які сприймаються іноземними інвесторами та західними партнерами», — підкреслив прем’єр і висловив сподівання, що члени парламентської коаліції розуміють необхідність ухвалення як збалансованого та адекватного державного бюджету, так і податкової реформи.


Прикладом такого розуміння та спільної роботи А. Яценюк назвав ухвалення пакета законопроектів з безвізового режиму з ЄС. «Це результат спільної роботи. Коли ми працюємо спільно, в нас завжди все виходить. Це результат роботи Президента, це результат роботи уряду, це результат роботи українського парламенту, який попри всі складнощі підтримав урядові ініціативи та проголосував за необхідні закони», — сказав прем’єр і наголосив, що очікуване офіційне оголошення про виконання Україною всіх вимог для запровадження безвізового режиму — це великий крок до справжньої європейської інтеграції.