У Комітеті з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи під головуванням його керівника Миколи Томенка відбулися слухання на тему «Реформування природоохоронної галузі: зміна системи нагляду за дотриманням законодавства».

 

Участь в обговоренні взяли народні депутати України, керівники та представники центральних органів виконавчої влади, Національної академії наук України, галузевих інститутів, громадських організацій тощо.


На слуханнях, зокрема, відзначалося, що сучасний стан довкілля, видобутку корисних копалин, водних, земельних та лісових ресурсів, тваринного й рослинного світу, біологічних ресурсів, поводження з відходами свідчить про недосконалість наявної системи нагляду за дотриманням природоохоронного законодавства, а робота державних органів нагляду потребує суттєвих змін у підходах і методах.


Як зазначали учасники, з урахуванням Угоди про коаліцію депутатських фракцій «Європейська Україна» передбачається реформування системи управління довкіллям та інтеграція екологічної політики в інші галузеві політики, що потребує комплексного підходу. Зокрема, передбачено реформування системи державного нагляду і контролю у сфері охорони довкілля з метою зменшення кількості перевірок та підвищення їх ефективності.


Реформування природоохоронної системи також передбачено главою 6 «Навколишнє середовище» розділу V «Економічне та галузеве співробітництво» Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом, відповідно до якої необхідно забезпечити посилення в Україні природоохоронної діяльності через підвищення її ефективності з метою збереження, захисту, поліпшення і відтворення якості довкілля, інтеграції екологічної політики в інші сфери.


Учасники наголошували на тому, що задля вдосконалення роботи необхідне більш досконале нормативно-правове врегулювання цього питання, а також його систематизація. Йшлося й про те, що незадовільний рівень фінансування контрольно-наглядових інституцій породжує корупційні явища, тому вкрай необхідно бюджетне та матеріально-технічне забезпечення цієї ланки роботи. Ще одним меседжем було те, що реформування галузі повинно відбуватися з якомога ширшим залученням наукового середовища та з урахуванням думки громадськості і найкращих практик організації функціонування аналогічних інституцій у країнах Європейського Союзу.

Учасники зібрання були також одностайні в питанні необхідності розбудови в Україні дієвої та ефективної системи нагляду за дотриманням природоохоронного законодавства.


Підбиваючи підсумки обговорення, голова комітету Микола Томенко наголосив на тому, що нова система управління довкіллям та інтеграція екологічної політики в інші галузі мають відбуватися на базі системної стратегії, з урахуванням необхідності фінансування базових програм, конструктивної, змістовної та системної роботи державних органів на основі науково обґрунтованого підходу.
Комітет найближчим часом планує на своєму засіданні розглянути пропозиції, подані учасниками слухань, та ухвалити з цього приводу відповідне рішення.

 

Ректор національного університету біоресурсів і природокористування України Станіслав Ніколаєнко, заступник голови комітету Олег Недава, голова Комітету Верховної Ради з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи Микола Томенко (зліва направо) під час слухань у Комітеті з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи на тему «Реформування природоохоронної галузі: зміна системи нагляду за дотриманням законодавства».

 

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.