Два найвідоміші приватні зоопарки на півострові закрито на знак протесту. Це результат конфлікту власника проектів підприємця Олега Зубкова із чиновниками й силовиками, які представляють нинішню «кримську владу».

 

Конфлікт виник не вчора: понад десять років бізнесмен і засновник двох успішних і унікальних зоопарків, відомих не тільки на території України й країн СНД, а й Європи, вимушений боротися зі свавіллям бюрократичної машини. Спочатку — з боку представників Партії регіонів на півострові, а потім — і так званого російського керівництва Криму, точніше, силових структур.


«Казка» закінчилася


Так було з першим проектом Зубкова — зоопарком «Казка» у Ялті. Це перший приватний зоопарк на пострадянському просторі. Тварин закуповували по усьому світу. Першими вихованцями тут були мавпи, кілька левів і тигрів. Потім колекція почала розширюватися, а територія зоопарку — збільшуватися.


Почали зростати апетити чиновників, котрі хотіли на рівному місці одержати свої дивіденди з успішного бізнесу, до якого вони не мали жодного стосунку.


Три-чотири роки тому Олег Зубков запустив новий проект — сафарі-парк «Тайган» у Білогірському районі Криму. На раніше занедбаній території колишньої військової частини в кілька десятків гектарів поселилися леви на відкритому просторі, в умовах, наближених до африканської савани. Тут же розмістилися тигри, ведмеді, страуси й інші рідкісні види тварин і птахів. Тут же два з половиною роки тому від пари жирафів народилося й перше на території України жирафеня, якому дали романтичне ім’я — Занзібар.


За «царювання» у Криму Партії регіонів у зоопарку «Казка» несподівано почали вмирати тварини. Це був 2009 рік. Спочатку загинув один із улюбленців відвідувачів — шимпанзе Чарлік, потім рисі, пума, гімалайські ведмеді, — усього 11 тварин. Як з’ясувалося, невідомі отруйники спеціально кидали в клітки смертельну отруту. Розповідаючи про трагедію на прес-конференції в Сімферополі, Олег Зубков, колишній морський офіцер, відверто плакав: кожного вихованця сприймав як свою дитину.


Минуло трохи більше шести років, і в «Казці» — нові смерті. На початку грудня померли троє дитинчат відомої колись на всю Україну Тигрюлі — рідкісного бенгальського білого тигра, яких у природі взагалі не залишилося. Остання особина була застрелена наприкінці 50-х років минулого століття. В усьому світі в зоопарках, за відкритим даними, таких тигрів утримується не більш як 130.


Як відомо, Крим нині має труднощі із забезпеченням електроенергією у зв’язку з підривом електроопор у Херсонській області. У зоопарку «Казка» кажуть, що тигренята загинули саме через переохолодження, оскільки дизель-генератори вийшли з ладу, а ті, що запросили в МНС, не були вчасно поставлені. Водночас місцева влада й ветеринарні служби стверджують, що причиною загибелі тварин може бути гастроентероколіт, тобто запалення кишкового тракту, або отруєння.


Поклали око на вигідний бізнес


Схожа ситуація склалася й у парку левів «Тайган». Рятувальники доправили туди ДГУ (дизель-генераторну установку), але «прокурор» Криму Наталя Поклонська побачила в цьому кроці ознаки корупції. Хоча при чому тут рідкісні й безсловесні тварини?


Зубков, у свою чергу, заявив, начебто деякі чиновники «поклали своє око» на його зоопарки й, можливо, хочуть їх, як то кажуть, «віджати». А що: бізнес налагоджений, на рік кількість відвідувачів перевищує кілька сот тисяч осіб, дохід стабільний.


Але це з погляду чиновника й бухгалтера, а якщо подивитися на ситуацію зсередини?


— У нас живуть понад сімдесят левів і більш як сорок тигрів, багатьох з них я брав на руки, коли вони щойно народилися. Для нас вони справді як діти, — розповів журналістам у Сімферополі Олег Зубков.


Прес-конференція проходила напередодні судового розгляду за обвинуваченням власника зоопарків у побитті підлеглого. Нібито влітку цього року Зубков у сафарі-парку «Тайган» ударив охоронця, який у стані алкогольного сп’яніння вирішив покататися разом із друзями по його території. Кримінальна справа виникла раптово: після того, як власник зоопарків вимагав від Путіна захистити його бізнес у Криму й відправити у відставку «кримського прокурора» Поклонську у зв’язку з упередженістю з її боку.


11 грудня суд у Білогірську засудив Олега Зубкова до трьох років позбавлення волі (умовно). Тим часом сам бізнесмен не виключає, що за умовним може бути й реальне покарання.


— Я не виключаю, що всі нерозкриті злочини на території Білогірського району (місці розташування сафарі-парку.— Авт.) можуть бути приписані Зубкову, навіть найтяжчі, — підкреслив власник зоопарків.


Водночас про готовність розміщення на своїй території унікальних кримських зоопарків і звірів уже заявляють у Татарстані й Краснодарському краї, а також в Ірані й Португалії. А сам власник цих успішних проектів перебуває на підписці про невиїзд. Зоопарки він закрив для відвідування на знак протесту.

Крим.

 

 


На знімках (з архіву): Олег Зубков і тигри в сафарі-парку «Тайган» у Криму.


Фото автора.