Підприємства Вінниччини у січні-жовтні нинішнього року продали за кордон продукції у 2,6 разу більше, ніж закупили. За темпами приросту експорту у цей період область у лідерах серед регіонів держави.

 

Загалом обсяги експортних поставок з початку 2015-го становили майже 602 мільйона доларів, імпортних товарів завезено в регіон на 229,4 мільйона.


«Нам казали, що зменшення обсягів торгівлі з головним у минулому зарубіжним партнером —Росією — призведе до негативного балансу у зовнішньоторговельних операціях, — розповідає керівник управління міжнародного співробітництва облдержадміністрації Володимир Мережко. — Однак підприємства переорієнтували ринки збуту і продовжують непогано торгувати навіть після того, як скоротили поставки до РФ з 21 відсотка минулого року до 8,5 відсотка у нинішньому».


Переорієнтації ринків збуту істотно сприяли ділові контакти керівництва області з представниками зарубіжних дипломатичних представництв у нашій країні. Цього року в області побували десять закордонних послів і 60 іноземних делегацій. Офіційні делегації регіону сорок разів виїжджали за кордон для налагодження ділових контактів, зокрема, у торговельній сфері. Нині область реалізує свою продукцію у 116 країнах. Третину поставок (35 відсотків) здійснює до країн Євросоюзу.

Вінницька область.