Комітет з питань запобігання і протидії корупції визнав таким, що не відповідає вимогам антикорупційного законодавства, законопроект про детінізацію ринку азартних ігор та забезпечення доходами бюджету з метою виконання соціальних зобов’язань.


Члени комітету висловили думки, що відсутність чіткого формулювання понять «лотерея» та «участь у лотереї» може призвести до вчинення корупційних правопорушень певними особами. Адже поняття «лотерея» може також охоплювати онлайн-ігри. Народні депутати угледіли корупційні ризики й  у нормах законопроекту, якими уповноважений орган може встановлювати вимоги до розміру відсотка виграшу чи визначати оціночні критерії наявності в особи ігрової залежності. Або ж у наділенні уповноваженого органу фактично необмеженими функціями втручання в діяльність суб’єктів під час визначення переліку лотерей та їх розповсюдження — «Уповноважений орган на власний розсуд може відмовити в погодженні окремого виду лотереї тощо.


«Законопроект не містить усього спектру детального державного контролю під час регулювання діяльності у сфері організації та проведення азартних ігор, що дає можливість в подальшому маніпулювати його нормами на користь посадових осіб, їх особистих інтересів і суб’єктів грального бізнесу», — йдеться у висновку комітету.


За повідомленнями Інформаційного управління Верховної Ради України.