Вечірнє засідання 22 грудня

 


Оскільки парламент розглядав законопроекти, пов’язані з прийняттям Державного бюджету України на 2016 рік, зокрема, зміни до податкового законодавства, у засіданні брали участь Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк та члени Кабінету Міністрів.


Голова Верховної Ради Володимир Гройсман привітав дипломатів із професійним святом, відзначивши, що в проекті державного кошторису потрібно збільшити фінансування дипломатичних представництв України в інших державах. А, вітаючи енергетиків із професійним святом, глава парламенту побажав, щоб у сесійній залі завжди була чиста, світла енергія і добра енергетика.


Верховна Рада прийняла дві постанови про особливості процедури розгляду Закону України про Державний бюджет України на 2016 рік та законопроектів, що пов’язані з його прийняттям. Згідно з рішенням парламенту, доопрацьований законопроект про Держбюджет-2016 із пропозиціями Комітету Верховної Ради України з питань бюджету має розглядатися та бути прийнятим у цілому 24 — 25 грудня 2015 року.


Народні депутати розглянули і обговорили низку урядових законопроектів, пов’язаних із прийняттям проекту закону про Державний бюджет України на 2016 рік, однак жодного рішення не приймали через відсутність необхідної кількості голосів за результатами сигнального голосування.


Проект закону «Про внесення зміни до Закону України «Про управління об’єктами державної власності» (щодо права отримання частини чистого прибутку (доходу)» — №3627 — має на меті встановити єдиний підхід розміру відрахувань державними підприємствами до державного бюджету частини чистого прибутку на рівні не менш як 30 відсотків.


Проект закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо стабілізації фінансового стану держави та удосконалення окремих положень соціальної політики)» — №3628 — передбачав внести зміни до низки законодавчих актів у сфері соціального захисту населення, пенсійного забезпечення, трудових відносин, науки і освіти, культури. Заступник міністра фінансів Роман Качур переконував, що в 2016 році, порівняно з 2015-м, видатки на охорону здоров’я, освіту та соціальну сферу не зменшуються. А арифметичне зменшення обсягу субвенцій, за його словами, пов’язано зі зменшенням податкового тягаря внаслідок запровадження меншого розміру єдиного соціального внеску. «Ми повинні розумно використовувати державні кошти», — наголосив урядовець. Законопроектом також передбачено провести верифікацію отримувачів державної підтримки, всіх соціальних виплат і пенсій, щоб відсікти «мертві душі».


Голова Комітету з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення Людмила Денісова розповіла про основні новації законопроекту. Однак більшість із них депутати під час обговорення назвали «антисоціальними». Скажімо, уряд пропонує надавати лише адресно допомогу на дітей одиноким матерям та дітям, батьки яких ухиляються від сплати аліментів, — із урахуванням доходів матерів. Пільги щодо безоплатного проїзду громадян у громадському транспорті надаватимуть лише за рішенням органів місцевого самоврядування, а з держбюджету їх більше не дотуватимуть. Водночас, за словами Л. Денісової, передбачено виплату повної пенсії працюючим ветеранам військової служби, які продовжують працювати у державній службі. У сфері освіти залишається безоплатне харчування тільки для дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, дітей із особливими освітніми потребами. Зберігається фінансування за рахунок субвенції навчальних закладів початкової школи, кількість учнів яких становить менше 25 осіб, гарантія щодо фінансування за рахунок коштів з державного бюджету на здобуття освіти в державних вищих навчальних закладах І і ІІ рівнів акредитації.


Однак народні депутати висловили безліч критичних зауважень щодо законопроекту, стверджуючи, що він принижує гідність людей і за нього голосувати не можна, закликаючи відправити уряд у відставку. «Це — геноцидний закон», — заявив Володимир Литвин (ДГ «Воля народу»). Лідер Радикальної партії Олег Ляшко закликав стабілізувати фінансовий стан держави не за рахунок простих громадян, перетворивши їх на жебраків, а олігархів. «Якщо ви хочете стабілізувати фінанси і державу, ви олігархів потрусіть, ви корупцією припиніть займатися, ви наведіть лад у державних монополіях, ви припиніть красти з державного бюджету, — сказав О. Ляшко. — А за рахунок нужденних і бідних не вдасться стабілізувати державу». Олександра Кужель (фракція «Батьківщина») стверджувала, що уряд «не має совісті», обкладаючи податками пенсії та намагаючись позбавити маму-одиначку, котра сама виховує дитину, допомоги на дитину в розмірі 30% прожиткового мінімуму, якщо вона заробляє більше 2 500 гривень. Микола Томенко (фракція БПП) розкритикував те, що уряд Яценюка «перетворює всіх бюджетників на бізнесменів», пропонуючи закладам культури, бібліотекам власноруч заробляти кошти.


Народні обранці також розглянули проекти законів «Про заходи щодо стимулювання зовнішньоекономічної діяльності» (№ 3533), яким на виконання Меморандуму про економічну та фінансову політику України між Україною та МВФ пропонується припинити справляння додаткового імпортного збору, а також проект закону «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень в 2016 році» (№ 3688).


Голосування щодо обговорених законопроектів вирішено провести на наступних пленарних засіданнях.