У Донецькій області відкрито 16 кримінальних проваджень за фактами подій, які відбувалися під час мітингів — із 1 березня. Як повідомили в прес-службі прокуратури області, розслідуються факти захоплення адміністративних будівель, масових заворушень і хуліганства. За ініціативи органів прокуратури відкрите і кримінальне провадження за статтею 109 («дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу чи на захоплення державної влади»).

Повідомлялося про блокування військових частин та шляхів пересування військової техніки. Ці факти також розслідуються. «В Артемівську відкрите кримінальне провадження за частиною 2 статті 296 («хуліганство»). В Маріуполі органами міліції проводиться розслідування за фактом блокування прикордонної частини, що кваліфіковано за статтею 293 Кримінального кодексу України («групове порушення громадського порядку»), — повідомив прокурор області Микола Франтовський.

Прокуратура перевіряє правомірність дій органів місцевого самоврядування, які надали дозволи на проведення акцій у центрі міста організаціям із протилежною політичною позицією на одній території. Унаслідок цього 13 березня під час сутичок проросійських активістів із учасниками мітингу за єдність України було вбито члена ВО «Свобода» 22-річного Дмитра Чернявського, а ще понад 30 осіб звернулися по медичну допомогу.

Прокурор області зазначив, що дії міліції під час протистояння також є предметом для детального розслідування, відкрите кримінальне провадження за фактом службової халатності. «Міліція повинна довести свою ефективність і здатність захистити громадян, тому попереду ще багато кадрових рішень. Прокуратура дасть жорстку оцінку всім учасникам подій, які грубо порушували чинне законодавство і дестабілізували ситуацію в регіоні», — сказав прокурор.

У прес-службі Донецького міського управління міліції повідомили, що триває розслідування за фактами правопорушень у зв’язку з подіями 13 березня. До Ворошиловського райвідділу доставили чотирьох осіб, яких опитали і яким повідомили про підозру в скоєнні кримінальних правопорушень. Для ухвалення рішення про запобіжний захід громадян доставили до районного суду, який відпустив підозрюваних під особисте зобов’язання. Під час засідання суду навколо будівлі стояли близько тисячі проросійських активістів, які вимагали відпустити затриманих.

У суботу Служба безпеки України затримала лідера так званого «Народного ополчення Донбасу» Михайла Чумаченка. Йому висунуто офіційну підозру в підготовці до скоєння злочинів за двома статтями Кримінального кодексу: 109 («дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або захоплення державної влади») та 110 («зазіхання на територіальну цілісність і недоторканність України»). «У затриманого вилучено матеріали, які свідчать про наміри під час проведення масового заходу в Донецьку закликати учасників до незаконних дій, зокрема, до силового захоплення приміщення обласної державної адміністрації. Також встановлено, що затриманий планував проголосити себе «народним губернатором», — йдеться у повідомленні СБУ.

«Нічого такого не було, він (Чумаченко. — Авт.) — не публічна особа», — заперечив в розмові з журналістами один із активістів офіційно не зареєстрованого руху «Донецкая республика» Андрій Пургін. Разом із тим проросійський активіст визнав: затриманий займався організаційною роботою та мав розгалужену мережу контактів, яка після затримання втрачена. Самого Пургіна також затримували і опитували у справі «сепаратистів».