— Два роки тому до мене звернувся Михайло Вдовцов, заступник голови Вінницької обласної письменницької організації, з пропозицією вшанувати пам’ять Михайла Старицького — відомого письменника, драматурга, театрального діяча, який деякий час проживав у нашому краї, — розповідає історію створення пам’ятника скульптор Микола Крижанівський. — У селі Садова Могилів-Подільського району Старицький написав пісню, яку із задоволенням співає не одне покоління українців, — «Ніч яка, Господи, місячна, ясная». Тоді я й запропонував вшанувати 175-ту річницю митця, встановивши пам’ятник його пісні.


Скульптор відтворив цей твір у вигляді красивої української дівчини в національному вбранні, з віночком на голові, в який вплетено довгі різнокольорові стрічки. Вона спускається з пагорба на фоні освітленого місяцем неба, ніжною ніженькою наступає на серп молодого місяця, ніби летить назустріч до коханого.


Період перебування Старицького на Поділлі багато років залишався недослідженим. Ліквідував цю прогалину науковець Віталій Олійник з Кам’янця-Подільського. Попрацювавши з архівними документами, він, зокрема, встановив, що деякі свої твори Старицький підписував псевдонімом «Подолянин». У село Садова, де й відкрито пам’ятник його пісні, він приїхав 1870-го 30-річним чоловіком. Тут продовжував літературну працю, здійснив переклад на українську сербських народних дум, писав вірші пейзажної та любовної лірики. Один з них називається «Виклик», більше відомий за першим рядком — «Ніч яка, Господи, зоряна, ясная». Музику до твору написав Микола Лисенко.


Вінницька область.

 


На знімку: скульптор Микола Крижанівський (другий праворуч) та автор ідеї Михайло Вдовцов (третій праворуч) з мешканцями Садової на відкритті пам’ятника улюбленої в народі пісні.


Фото Лариси ЗНАК.