Закарпатська обласна рада готується підписати угоду про співробітництво територіальних органів місцевого самоврядування в басейні річки Тиса.

 

 

У зв'язку з цим голова облради Михайло Рівіс (на знімку), як повідомляє його прес-служба, скликав розширену нараду.


А перед тим в Угорщині конференція «Розвиток міжнародної співпраці в басейні річки Тиса» розглянула налагодження міжнародного співробітництва територіальних органів самоврядування, а також обговорила можливості співпраці в рамках Дунайської стратегії, узгоджувалися також питання щодо можливостей створення Європейського об'єднання територіального співробітництва. Угорська сторона порушила питання про те, щоб офіс функціонував із статусом міжнародного і, долучившись до Дунайської стратегії, — представляв позицію та інтереси усіх регіонів Тисянського басейну в ЄС.


 Тож учасники прикордонних органів самоврядування п'яти країн (Угорщини, Румунії, Словаччини, України, Сербії) підписали спільну декларацію про наміри, яка передбачає реалізацію конкретних економічних, транспортних, екологічних, водогосподарських та інфраструктурних проектів. З цією метою планується підписати угоду про співробітництво, створення Європейського об'єднання територіального співробітництва (EGTC) та збалансованого транскордонного Тисайського екорегіону.


— Цьогоріч голова області Яс-Нодькун-Сольнок Шандор Ковач запропонував створити робочі групи, які працюватимуть за принципом  мережі міжнародних територіальних експертів планово-стратегічних, водогосподарсько-екологічних, економіко-інвестиційних, транспортно-інфраструктурних та туристичних структур, а також план-графік реалізації територіального співробітництва, — зазначила радник голови облради Юдіта Євчак.


Нині робоча група з планово-стратегічних питань до 15 січня наступного року підготує проект угоди, який буде надіслано сторонам на ознайомлення та внесення пропозицій. А вже у квітні 2016 року у м. Сольнок планується підписати саму угоду.


— Підписання угоди про співробітництво задасть рамки для практичної та фахової співпраці, конкретних спільних програм, а також слугуватиме створенню Європейського об'єднання територіального співробітництва Тисайського екорегіону. Це дуже важливо для Закарпаття, оскільки завдяки тісній співпраці з усіма регіонами Тисянського басейну матимемо можливість комплексно розв’язувати нагальні проблеми за рахунок залучення європейських коштів, —резюмував очільник облради Михайло Рівіс.

Закарпатська область. 


Фото прес-служби облради.