Комітет Верховної Ради з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення розглянув питання щодо ситуації у фондах соцстрахування. Йдеться, зокрема, про фонди соціального страхування з тимчасової втрати працездатності та від нещасних випадків на виробництві й професійних захворювань.


Так, голова комітету Людмила Денісова поінформувала про розподіл виконавчою дирекцією Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності (перебуває у стадії ліквідації) ще неіснуючого бюджету на 2016 рік та проведення тендерних торгів.

 

«Фондом підготовлено проект бюджету на 2016 рік, в якому сплановано видатки у сумі 312 мільйонів гривень на відновлювальне лікування застрахованих осіб. Водночас, зробивши розрахунок доходів та видатків на 2016 рік, Фонд оголосив тендер, розкриття пропозицій якого відбудеться 19 січня. Це офіційна інформація з Вісника державних закупівель», — наголосила Л. Денісова. «Вже є інформація про можливий розподіл цих коштів для профспілкових санаторіїв. Тобто є підсумки тендера, який ще тільки має відбутися у наступному році», — додала вона.


Як пояснила обраниця, фонд у 2015 році працював за тимчасовим розписом бюджету, адже він не був затверджений урядом. «Як буде у 2016 році -взагалі незрозуміло. Створено ліквідаційні комісії двох фондів, однак новостворений Фонд соціального страхування ще не зареєстрований у Мін’юсті. Невідомо, для кого буде бюджет на наступний рік, хто його затверджуватиме, і хто виконуватиме. Дивує й те, що Міністерству соціальної політики про це нічого не відомо», — підкреслила Л. Денісова.


Окрім того, за словами голови комітету, ліквідкомісії фондів вирішили працювати ще шість місяців та витрачати кошти: «Такого не може бути. Це гроші застрахованих осіб і роботодавців, а хтось думає, що це їхні власні кошти і вони витрачатимуть їх на власний розсуд».


Парламентарій уже звернулася до Генеральної прокуратури з цього приводу. «Державна казначейська служба також попереджена. Хочу наголосити, що жодна копійка не вийде на будь-які видатки, які нині плануються», — сказала Людмила Денісова.


Вона також повідомила, що є проблеми і в Фонді соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань. «Мені телефонують з областей і повідомляють, що заднім числом приймаються рішення комісіями, які вже не повинні працювати, з профілактичних заходів. Такі дії — це вже робота прокуратури, після чого цим особам може загрожувати в’язниця», — наголосила глава комітету та додала, що всіма наявними у комітеті документами займаються правоохоронні органи, і вони дадуть відповідну оцінку діям цих осіб.

 

За повідомленням інформаційного управління апарату Верховної Ради.