Ухвалення Держбюджету на 2016 рік — це провал планів із дестабілізації країни, відставки уряду та зриву плану реформ. Таке переконання під час засідання Кабінету Міністрів висловив прем’єр Арсеній Яценюк. При цьому він нагадав, що торік за бюджет-2015 було віддано на 30 голосів менше, ніж нині.

«Всі плани із дестабілізації країни, відставки уряду, зриву нашого плану реформ — всі ці плани провалилися. І це той кредит довіри, який ми, як уряд України, народні депутати, які підтримали проект закону «Про Державний бюджет», не маємо права змарнувати, а далі повинні демонструвати чіткі та поступові кроки на нашому правильному шляху», — сказав глава уряду та зазначив, що попереду ще непрості переговори щодо отримання наступного траншу від МВФ.
Коментуючи позицію фракцій, які відмовилися підтримати державний кошторис, прем’єр охарактеризував це як втечу від відповідальності. «Звертаюся до тих фракцій юридичної коаліції, які не проголосували: ми й далі сповідуємо принцип єдності й політичної відповідальності. Так буває, що роблять політичні помилки, але надто висока ціна для такого політиканства і таких політичних помилок могла бути, якщо б ми не проголосували за закон про Державний бюджет», — підкреслив А. Яценюк та додав, що в процесі роботи будуть відповідні зміни як до бюджетного законодавства, так і до самого бюджету.
А поки що найбільший обсяг бюджетних коштів виділяється на національну безпеку та оборону — 113 мільярдів гривень (на 16 мільярдів більше, ніж цього року). Національне антикорупційне бюро отримало майже 500 мільйонів гривень та 74 мільйони — Антикорупційна прокуратура.
Доходи місцевих громад у рамках реформи децентралізації у 2016 році мають зрости на 46 відсотків. Щоправда, разом з додатковими ресурсами на місця передаються й додаткові повноваження та зобов’язання. Тож сьогодні деякі місцеві ради вже заявили про недовіру прем’єру та уряду. Коментуючи це, А. Яценюк зазначив: «Новообрані місцеві ради, на жаль, почали свою роботу не з економічних і соціальних рішень, а з політичних. Напевно, так легше. Але вважаю, що в першу чергу відповідальність органів місцевої влади — це дороги, школи, лікарні, інфраструктура, соціальне забезпечення, а не втягування місцевих громад у політику».
Також у бюджеті вперше передбачено 60 мільйонів гривень на фінансування Меджлісу кримськотатарського народу.
Оцінюючи досягнутий компроміс щодо внесення змін до Податкового кодексу, прем’єр насамперед наголосив на «безпрецедентному» скороченні основного податку на зарплату — Єдиного соціального внеску. «Зараз він 41 відсоток, а наступного року буде 22 відсотки. Наприклад, на заробітній платі в 4,5 тисячі гривень роботодавець отримає економію 900 гривень. І ми як держава взяли на себе відповідальність за те, щоб Пенсійний фонд, незважаючи на зменшення сплати Єдиного соціального внеску, був наповнений. З Державного бюджету ми виділили до Пенсійного фонду додатково 100 мільярдів гривень, адже чим менший Єдиний соціальний внесок, тим менші надходження до Пенсійного фонду», — повідомив він. У зв’язку з цим прем’єр закликав підприємців нарешті вийти з тіні та перестати платити заробітні платні в конвертах. «Ви отримали додатковий ресурс як на розвиток власного бізнесу, так і на підняття реальної заробітної платні для кожного вашого працівника. Удвічі скорочений податок дає можливість для бізнесу розвивати своє підприємство і більше платити своєму працівнику. Тому я розраховую на взаємність», — наголосив глава уряду та підкреслив, що так само має вибудовуватися взаємна довіра між підприємцями та фіскальними органами, чому сприятиме широкомасштабна реформа Державної фіскальної служби.
Прем’єр також поділився новиною про те, що уряд та правоохоронні органи домоглися повернення компанією «Ostchem» 3 мільярдів гривень заборгованості. «Із 2010 року компанія «Ostchem» Дмитра Фірташа мала борги перед НАК «Нафтогаз України» у розмірі 3 мільярдів гривень. Міністерство внутрішніх справ порушило кримінальне провадження, арештувало активи компанії «Ostchem» і внаслідок цього «Нафтогаз України» отримав повну суму заборгованості», — зазначив А. Яценюк та наголосив, що так вдалося повернути державі кошти, на які майже ніхто не сподівався.

 

 

 

Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк, міністр юстиції України Павло Петренко під час засідання Кабінету Міністрів України. 

Фото з сайту www. kmu. gov. ua