Комітет Верховної Ради з питань свободи слова та інформації звернувся до в.о. Президента О. Турчинова з вимогою невідкладно вирішити питання стосовно звіту Національної ради з питань телебачення і радіомовлення.

Як поінформував голова комітету Микола Томенко, склалася парадоксальна ситуація, коли Верховна Рада проголосувала за недовіру Нацраді, але досі в.о. Президента не визначився: він підтримує попередній склад Нацради чи не підтримує. Адже на президентському сайті досі немає інформації про те, чи схвалено звіт ради.
«Від цього залежить, як ми рухаємося далі. Для того, щоб оголосити конкурс та обрати нових членів Національної ради з питань телебачення і радіомовлення, Верховна Рада може це зробити лише в разі, коли звіт Нацради буде також не схвалений в.о. Президента. Якщо він схвалить звіт, то нам треба буде думати над механізмом заміни бодай чотирьох членів за квотою парламенту за умови збереження чотирьох членів від Президента», — зазначив Микола Томенко.
Водночас він висловив переконання в тому, що сьогодні влада вже практично місяць, як дотримується хибної точки зору стосовно того, що вона може реанімувати і зробити «чесною» діяльність Національної ради, яку ще вчора називала «злочинною».
«Підхід повинен бути однозначний: Нацрада має бути відправлена у відставку, і ми маємо почати формувати новий її склад», — підсумував парламентарій.
Крім того, комітет розглянув на своєму засіданні та більшістю голосів відхилив законопроект про внесення змін до Закону «Про захист суспільної моралі» щодо захисту інформаційного простору (реєстр. №2208а). Цей проект передбачав можливість втручання в діяльність мережі Інтернет, зокрема відключення інтернет-видань чи провайдерів під егідою захисту прав та свобод громадянина.
Голова Комітету з питань свободи слова та інформації Микола Томенко зазначив, що вже вкотре під приводом захисту країни, прав та свобод громадянина, деякі депутати намагаються запровадити авторитарні методи контролю за свободою слова та інформацією в Україні, в тому числі в інтернет-просторі, надавши невластиві функції Службі безпеки та відповідним підрозділам Міністерства внутрішніх справ.
«Незважаючи на непросту ситуацію в Україні, ми виходимо з того, що свобода слова — це цінність, яку ми повинні захищати», — наголосив
М. Томенко, пропонуючи членам комітету відхилити цей законопроект.
Вл. інф.