Ранкове засідання 27 березня

 «Загальний обсяг фіскального розриву або тих коштів, яких не вистачає на виживання країни, становить 289 мільярдів гривень. Вдумайтеся — у країні немає 289 мільярдів гривень на те, щоб покрити дефіцит», — заявив у парламенті під час представлення пакета антикризових заходів Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк. А якщо до цієї суми додати борги державних підприємств, то загальний дефіцит державних фінансів перевалив уже за 500 мільярдів гривень, додав він. (Доповідь глави уряду про те, в якому стані перебуває країна та що пропонується робити для порятунку України від банкрутства, друкується в сьогоднішньому номері газети).
Водночас зазначимо, що до порядку денного пакет антикризових заходів — проект закону про запобігання фінансовій катастрофі та створення передумов для економічного зростання в Україні (реєстр. № 4576) і законопроект про внесення змін до Закону «Про Державний бюджет на 2014 рік» (реєстр. № 4575) було внесено лише з третьої спроби. За це проголосували 239 народних депутатів. Більшість парламентаріїв також підтримали пропозицію працювати в четвер до їхнього повного ухвалення.
На початку засідання Голова Верховної Ради Олександр Турчинов запропонував такий регламент роботи: «Прем’єр-міністр робить презентацію, надає інформацію, не приховує нічого перед Верховною Радою і українським народом. Відповідає на запитання народних депутатів і ми робимо перерву до 16-ї години для того, щоб можна було детально ознайомитись із законами. Прем’єр-міністр і міністри готові зустрічатись з фракціями. І я просив би, щоб засідання фракцій відбулися, тому що надто важливі ці питання і надто відповідальне сьогоднішнє наше рішення, а також щоб були проведені засідання профільних комітетів, які відповідають за бюджетні, податкові, митні та інші питання, які внесені до порядку денного. А о 16-й годині ми почали б розгляд цих питань і голосування».
Після двох невдалих голосувань за включення до порядку денного двох вищезгаданих законопроектів, глава парламенту запропонував висловитися з цього питання представникам фракцій.
Керівник фракції ВО «Батьківщина» Сергій Соболєв звернув увагу на те, що для того, щоб почати процес обговорення, ці законопроекти як мінімум треба включити до порядку денного. «Далі заплановані зустрічі Прем’єра і фінансово-економічного блоку з усіма фракціями, але ми не зможемо їх проводити, якщо не включимо законопроекти до порядку денного», — сказав він.
Лідер фракції ВО «Свобода» Олег Тягнибок, пояснюючи, чому Партія регіонів та комуністи не голосують, сказав, що «це вони протягом чотирьох років розкрадали державну скарбницю», а тепер бояться, що Прем’єр-міністр назве правдиві цифри, на що перетворилася сьогодні українська економіка.
Віктор Бондар (група «Суверенна європейська Україна») зауважив, що хоч група голосувала за включення цих законопроектів до порядку денного, але оскільки документи роздано в обмеженій кількості, то депутати не мали можливості для нормальної роботи.
А от Ірина Геращенко («УДАР»), звертаючись до всіх членів коаліції, засудила тих з них, кого не було в сесійній залі. «Наша висока відповідальність — бути тут і підтримувати рішення, необхідні для стабілізації ситуації в державі», — сказала вона. Також І. Геращенко закликала обов’язково включити до порядку денного законопроект про утилізаційний збір, чого також вимагають люди, які зібралися під стінами парламенту.
Натомість керівник фракції Партії регіонів Олександр Єфремов закликав не звинувачувати опозицію в тому, що не вдається ухвалити рішення. «Сьогодні у вас 300 голосів, ви маєте можливість проголосувати за будь-яке рішення, тому не треба з хворої голови на здорову перекладати свою відповідальність», — сказав він та додав, що фракція не голосує тому, що «в очі не бачила законопроекти, які пропонується включити до порядку денного».
Після завершення виступу А. Яценюка глава парламенту оголосив перерву до 16-ї години. «Прошу зібрати засідання профільних комітетів, які відповідають за підготовку двох цих законодавчих актів, щоб у нас на 16-ту годину було рішення профільних комітетів», — сказав О. Турчинов.
Голова Верховної Ради також зазначив, що після ухвалення цих двох документів парламент також може розглянути законопроекти, які стосуються відновлення довіри до судової системи, збереження за призовниками до армії зарплати і постійного місця роботи та скасування утилізаційного збору.
Після 16-ї години Голова Верховної Ради О. Турчинов повідомив, що засідання триватиме до ухвалення двох, поданих Кабінетом Міністрів, антикризових законопроектів та розгляду кількох інших питань, на чому наполягають народні депутати та громадяни, що пікетували парламент.
«Ми ще розглянемо питання сплати утилізаційного податку, законопроект щодо гарантій мобілізованим до Збройних Сил України, законопроект, який стосується питання відновлення довіри до судової системи та законопроект про внесення змін до деяких законодавчих актів України у зв’язку з прийняттям Закону України «Про інформацію» та Закону України «Про доступ до публічної інформації», — сказав Голова Верховної Ради.
Після цього парламентарії розпочали обговорення поданого урядом антикризового пакета.
Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.
Валерій Писаренко, Олександр Єдін.
На засіданні парламенту були присутні члени Кабінету Міністрів.