Кримський водоспад Срібні струмені, оспіваний поетами й улюблений туристами, зруйнувався на Різдвяні свята.

Брила вапнякового туфу, яка так красиво нависала, раптово впала. Фахівці вважають причиною сильні морози й намерзлу кригу. «Крим втратив одну із найголовніших природних пам’яток — унікальний водоспад Срібні струмені», — каже кримський краєзнавець кандидат географічних наук Сергій Кисельов. За його словами, найімовірніше, туфова шапка водоспаду, вік якої становив 30—50 тисяч років, обвалилася через недавні морози й повне зледеніння водоспаду.
Він входив у «Чудову сімку» найгарніших водоспадів гірської частини Криму. Його ще називали Срібними струнами — своїми обрисами він скидався на чудернацький струнний музичний інструмент.
Водоспад розташований у Бахчисарайському районі неподалік від знаменитого кримського Великого каньйону — місця паломництва туристів і скелелазів. Тепер ця частина району втратила свою привабливість.
Водоспад входив у єдиний природний і історичний комплекс колишнього маєтку князів Юсупових. Неподалік — мисливський будиночок-палац князя Фелікса Юсупова, одного з убивць Распутіна. Трохи вище водоспаду — озеро, де розводили форель, а в селі Соколине (колишні Коккози) — стара Юсуповська мечеть.
Щоб у водоспаду знову з’явилися «срібні струмені», знадобиться не менш як 10 тисяч років. Ентузіасти готові відновити брилу, але як це вплине на водоспад, невідомо.

Крим.

Фото з сайту vkrym.su.