Найбільшим в Європі зрошувальним системам загрожує штучна посуха

 

Без води для зрошення вже наступної весни можуть залишитися аграрії Херсонщини. Площа поливних земель тут чи не найбільша в Європі, але насосні станції та «Фрегати» не працюватимуть без електроенергії. Про можливу її відсутність уже повідомляє основний постачальник — компанія «Херсонобленерго». Вона заздалегідь скерувала до управлінь водного господарства Чаплинського та Каланчацького районів області офіційне попередження про можливе невиконання умов договорів у зв’язку з форс-мажорними обставинами.

 

Відрами не обійтися


Електроенергія на підстанції для живлення зрошувальних систем тут подавалася через відому у зв’язку з серією підривів ЛЕП Каховська—Титан. Її нині знеструмили — відсутня міждержавна угода про транспортування української електроенергії до анексованого Криму. Тому тепер компанія «не має ні юридичної, ні технічної можливості впливати на транзит електроенергії магістральними мережами через ПС-220 кВ «Титан» (цитата з повідомлення підприємства). І найгірше, що площа «штучної посухи» внаслідок знеструмлення підстанції «Титан» може вийти далеко за межі двох окремо взятих районів Херсонщини.


Ось як коментує ситуацію начальник обласного управління водних ресурсів Єгор Коваленко: «Електроенергія на насосні станції частини Чаплинського (канали Р-2) та Каланчацького районів йде трьома лініями напругою 35 кіловольт. Дві з них проходять через підстанцію поблизу села Виноградове, третя — через підстанцію поблизу села Дудчине. «Підтримуються» вони з двох сторін, в тому числі з підстанції «Титан». Якщо вона не працюватиме, влітку ці лінії можуть і не «витягнути» сезонного зростання споживання електроенергії. Відтак, є загроза зіткнутися із падінням напруги, відключенням частини насосів. Вразливі десь п’ятнадцять насосних станцій з понад двохсот. Повністю спрогнозувати ситуацію неможливо. Тому управління вже звернулося не тільки до «Херсонобленерго» з роз’яснювальними листом, а й просить Державне агентство водних ресурсів обговорити можливості розв’язання проблеми на рівні уряду. Як мені відомо, з цього приводу готується нарада за участю також і фахівців Мінпаливенерго України».


Начальник управління Північно-Кримського каналу Олександр Романенко повідомив: «Звичайно, ПКК подає воду на зрошення до Чаплинського та Каланчацького районів Херсонщини. Але вона йде туди самопливом завдяки рельєфу місцевості, а не підкачується насосами. Питання в тому, щоб взяти цю воду з магістрального «русла». От якраз її перекачування у другорядні канали та для «дощувалок» потребує електроенергії — відрами тут не обійтися, оскільки йдеться про сотні тисяч кубометрів».


У перспективі — мільярдні збитки


Складно виживаючи у південному степу, аграрії Херсонщини все ж вкладають свої обмежені ресурси у відродження зрошення — без нього врожай перетворюється на «лотерею». Відтак, якщо в 2005-му в області було 275 тисяч гектарів земель із «діючим» поливом, то за десятиліття їхні площі розширилися вже до 292,2 тисячі гектарів. Клин поливних земель має зростати і далі, оскільки лише гарантоване постачання води в посуху забезпечує гарні сходи. Та якщо не буде електроенергії для перекачування цієї води, то тільки врожаї овочів з нинішніх двох із лишком мільйонів тонн можуть скоротитися більш як на чверть.


Така сама доля чекає посіви сої та кукурудзи — «мінуси» власників полів та овочевих плантацій можуть сягнути загалом навіть не мільйонів, а мільярдів гривень. До того ж Каланчацький район — один з небагатьох на півдні України, де вирощують рис. А чеки теж потребують заповнення водою. Без неї рисосіяння загине, як загинуло в анексованому Криму.


У порівнянні з такими колосальними цифрами вірогідних втрат ті кілька мільйонів у нацвалюті, потрібні для зведення нової підстанції, яка «підживить» проблемні лінії без постачання електроенергії до Криму, — це ніщо. Звісно, зараз на такому будівництві можна зекономити. Але вже за півроку економія через зволікання з реалізацією проекту перетвориться на втрати, чутливі не тільки для певного регіону, а й у масштабах держави.

Херсонська область.

 

Цитата

 

З листа обласного управління водних ресурсів до керівництва компанії «Херсонобленерго»:


«Сільгоспвиробники вагаються щодо доцільності проведення посівної кампанії у разі відсутності гарантій щодо стабільного водопостачання... Вважаємо за неможливе обмеження роботи будь-яких насосних станцій і наполягаємо на виконанні договірних зобов’язань з подачі електроенергії на насосні станції зрошення 2016 року в повному обсязі».