Кабінет Міністрів підвищив рівень грошового забезпечення військовослужбовців. Про це під час учорашнього засідання уряду повідомив прем’єр Арсеній Яценюк. За його словами, збільшення розміру грошового забезпечення українських військовослужбовців, окрім зміцнення оборони країни, також є одним з кроків на шляху до набуття членства у НАТО.

 

«Коли ми кажемо, що Україна повинна відповідати критеріям НАТО, то в тому числі це означає, що критерії грошового забезпечення і безпосередньо фінансування українських Збройних Сил повинні відповідати тим високим стандартам і значним витратам державного бюджету, які здійснюють країни-члени НАТО», — зазначив він та підкреслив, що формування професійної армії і широка реформа Збройних Сил — це найкоротший шлях до набуття членства в альянсі.


Міністр оборони Степан Полторак повідомив, що нові розміри грошової винагороди для контрактників почнуть діяти з лютого цього року.


Також Кабінет Міністрів дозволив на підставі наказу міністра оборони чи інших керівників силових відомств та за погодженням з Міністерствами фінансів і соціальної політики встановлювати розміри грошової винагороди військовослужбовцям, які перебувають в зоні антитерористичної операції. А 25 січня уряд планує розглянути питання державного оборонного замовлення. «Це саме те фінансування, яке потрібне для закупівлі нової техніки, ремонту і модернізації українського війська. Уряд схвалить державне оборонне замовлення для придбання нових видів озброєнь, нової військової техніки і для модернізації українських Збройних Сил», — сказав А. Яценюк.


Рішенням уряду на 70 позицій розширено перелік заборонених до ввезення на нашу територію російських товарів. «Йдеться про додатковий список із більш як 70 товарних позицій. Це контрзаходи на економічну агресію Російської Федерації», — сказав А. Яценюк та закликав громадян купувати українське. Під час засідання урядовці обговорили й подальше розширення санкційних списків російських компаній та громадян.


Заступник міністра економічного розвитку і торгівлі — торговий представник України Наталія Микольська поінформувала, що після запровадження Росією транзитного ембарго для українських перевізників, шукаються інші шляхи поставки товарів до країн Центральної Азії. Зокрема, до Казахстану через білорусько-російський кордон уже вирушив перший транзитний конвой із восьми українських вантажівок. Проте після зміни транзитних маршрутів «додаткове плече» через Білорусь для українських експортерів становить від 600 до 1100 кілометрів, що здорожчує транспортні витрати на 23—50 відсотків.


У зв’язку з цим глава уряду доручив Міністерству економічного розвитку і торгівлі та Торговому представнику України розпочати процеси щодо розгляду суперечок у СОТ. «Щиро сподіваюся, що наші європейські партнери, з якими у нас підписана Угода про зону вільної торгівлі, так само разом з Україною боротимуться за економічні інтереси України і Європейського Союзу проти неадекватної російської економічної агресії», — сказав А. Яценюк. Він також висловив сподівання, що невдовзі на повну потужність запрацює поромно-залізничне сполучення за маршрутом Україна —  Грузія — Азербайджан — Казахстан.


Кабінет Міністрів звернувся до Національного антикорупційного бюро з проханням розслідувати обставини виграшу фіктивною фірмою тендера на закупівлю за 480 мільйонів гривень так званих кіотських коштів елементів вуличного освітлення. За словами А. Яценюка, цей тендер наприкінці минулого року провела державна компанія «Українські екологічні інвестиції», а виграла компанія «Агротехбуд», тож на розгляд уряду було винесено постанову про переведення на її рахунок 75 відсотків попередньої оплати. «Я цю постанову не підписав, бо 30 грудня з’явилася інформація, що компанія «Агротехбуд» зареєстрована у квартирі, жодним заявленим видом діяльності ніколи не займалася, директор компанії змінився і зареєстрований у Донецьку», — сказав прем’єр та додав,  після перевірки Державної фіскальної служби з’ясувалося, що цей суб’єкт підприємницької діяльності — фіктивний, директор — фіктивний, засновники, які начебто підписували протокол, щоб брати участь в тендері, дають покази, що вони жодного протоколу не підписували, тож 400 мільйонів гривень просто хотіли вкрасти.


Після цього Державна фіскальна служба порушила кримінальне провадження, а Кабінет Міністрів розпочав службове розслідування. «Думаю, що боротьба з корупцією — це не політичні шоу. Це реальні кримінальні провадження і посадки», — заявив А. Яценюк та закликав Національне антикорупційне бюро «порушити кримінальне провадження і притягнути до кримінальної відповідальності всіх, починаючи з посадових осіб Міністерства екології та природних ресурсів і закінчуючи кожним чиновником, який брав участь у схемі щодо виграшу тендера фіктивною компанією з тією метою, щоб вкрасти з Державного бюджету 480 мільйонів гривень».


Прем’єр також повідомив, що в четвер зустрінеться з Генеральним прокурором, міністром внутрішніх справ, міністром юстиції, керівником Національної поліції, головою Служби безпеки, новим Антикорупційним прокурором, щоб від імені уряду передати перелік проваджень, які потребують невідкладного розслідування та притягнення корупціонерів до відповідальності. 


Нинішня ситуація на валютному ринку змусила прем’єра ініціювати проведення засідання Ради фінансової і економічної стабільності.

 

ДОВІДКОВО

 

Після підвищення військовослужбовці контрактної служби отримуватимуть:


— командир бригади — 16 тисяч гривень (нині — 6501 гривню); — командир батальйону — 13 тисяч гривень (5664); — командир роти — 11 тисяч гривень (5096); — командир взводу — 9,5 тисячі гривень (3801); — командир відділення — 8 тисяч гривень (2837); — стрілець — 7 тисяч гривень (2341 гривню).