Віктор Коваленко, колишній морський офіцер-підводник з райцентру Бершадь на Вінниччині, розпочав суху голодовку на знак протесту проти свавілля правоохоронців. Він, батько Героя України спецназівця Юрія Коваленка, який загинув у зоні АТО, шостий рік домагається справедливого покарання п’яної компанії, яка у 2010 році побила його і сина.

 

— Бершадський районний суд визнав винним тільки одного з 12 хуліганів, — каже Віктор Коваленко. — Та й того покарав умовно. Я оскаржив це рішення в апеляційному суді. Мою скаргу задовольнили. Справу передали на розгляд іншого суду — Тростянецького районного. Там вона й застрягла надовго. Збереглося письмове пояснення мого сина, який служив у Кіровоградському полку спецпризначення. Він міг скалічити не одного з нападників, але не дозволив собі зробити цього. Зате правоохоронці більше вірять не нашим поясненням, а п’яній компанії.


Про акцію сухої голодовки батько Героя завчасно попередив листом керівництво району й області і навіть главу держави. Голодовку проводить у Бершадській районній адміністрації біля портрета сина, а також на вулиці в центрі міста. 62-річний чоловік переніс інсульт, хворіє на цукровий діабет. У телефонній розмові з журналістом «Голосу України» Віктор Коваленко повідомив, що вже після першої доби почувається не найкраще. Чоловік у відчаї, каже, йому нічого втрачати. Попереджає про можливе вчинення самоспалення. Намір накласти на себе руки, щоб привернути увагу до свавілля правоохоронної і судової систем, Коваленко мав ще у серпні минулого року. Тоді його відмовили, бо напередодні Дня незалежності батька Героя запросили до Міноборони, де міністр вручив «Золоту Зірку» Героя, якою нагороджено його сина Юрія.


— Я захищаю честь сина, яку намагаються спаплюжити безсовісні люди в погонах і мантіях, — каже батько Героя. — Я сам колишній офіцер, тому готовий на все заради справедливості.

Вінницька область.

 


На знімку: Віктор Коваленко, батько Героя України спецпризначенця Юрія Коваленка, разом з онучками Оленою та Русланою після отримання нагороди.


Фото надано Віктором Коваленком.