Нинішній урожай озимих в Україні очікують на 28% менший від торішнього. Істотним чинником недоборів аналітики «АПК-Інформ» називають несприятливі погодні умови, які негативно позначилися на посівних площах. Посуха в період осінньо-польових робіт не дала можливості аграріям закласти основу майбутнього врожаю. У багатьох господарствах змушені були вибирати: або не сіяти взагалі й сподіватися, що вдасться надолужити навесні з яровими культурами, не такими врожайними, як озимі, або кидати зерна в зневоднену землю. Там, де ризикнули, тепер почасти нарікають, що посіви ввійшли в зиму непідготовленими й ослабленими.
Звичайно, за таких умов озимий клин, порівняно з минулим роком помітно скоротився. За даними Держстату, з осені засіяно 7,8 млн. га, що на 13% менше від торішнього показника (9 млн. га). У тім числі, озимої пшениці посіяно на 5,98 млн. га (-12%), озимого ячменю — на 983,4 тис. (-11%), жита — на 145,3 тис. (-12%) і озимого рапсу — на 655,2 тис. га (-26%).
Аналітик зернових ринків ІА «АПК-Інформ» Андрій Купченко зазначає, що «несприятливі погодні умови, як в осінній період, так і в період перезимівлі, позначаться і на врожаї цих культур. Так, наприклад, площу загибелі посівів озимої пшениці оцінюють на рівні мінімум 5%, що за середньої прогнозованої урожайності в 32,7 центнера з гектара забезпечить валовий збір на рівні 18,6 млн. тонн (-28% до показника 2015-го)». Урожай озимого ячменю очікують на рівні 2,3 млн. тонн (-28%), жита — 305,8 тис. тонн (-19%) і озимого рапсу — 1,2 млн. тонн (-30%). Сумарний валовий збір озимих культур, включаючи рапс, прогнозують на рівні 22,4 млн. тонн, що на 28% менше від показника 2015-го (31,1 млн. тонн).
Для компенсації врожаю, на думку аналітиків ІА «АПК-Інформ», у яровому клині перевагу віддадуть насамперед соняшнику та сої. Також можливо незначне збільшення площ під кукурудзою, яровим ячменем і деякими круп’яними культурами.