«Про включення до мережі управління освіти міської ради закладів професійно-технічної освіти» — так було сформульовано головний пункт порядку денного позачергової сесії Житомирської міськради, яка відбулася 25 січня. Але такого рішення прийнято не було. Річ у тім, що відповідно до статті 27 Закону України «Про Державний бюджет України на 2016 рік» з 1 січня цього року видатки на підготовку робітничих кадрів у ПТНЗ, розташованих у містах обласного значення, мають здійснюватися з їх бюджетів, а на інших територіях — із відповідних обласних бюджетів. Тому із 27 ПТНЗ області 16 мають фінансуватися з бюджетів міст обласного значення (з яких 10 — з бюджету Житомира), 11 — за кошти обласного бюджету. Депутати міськради не погодилися з такою перспективою.


Міський голова Сергій Сухомлин повідомив, що в суботу, 23 січня, в Києві відбулися загальні збори міст-членів Асоціації міст України, на яких прийнято звернення до Президента, Верховної Ради, а також до Кабінету Міністрів України стосовно вирішення питання фінансування ПТУ. Зокрема, в ньому міститься заклик терміново внести зміни до Закону України «Про Державний бюджет на 2016 рік», якими передбачити у ст. 27, що фінансування видатків на підготовку робітничих кадрів у професійно-технічних закладах, розташованих у містах обласного значення, здійснюється за кошти міста лише у разі згоди відповідних міських рад та після передачі з державної в комунальну власність цих закладів, проведення усіх необхідних заходів щодо їх юридичного підпорядкування. У разі відсутності згоди фінансування здійснювати за кошти обласних бюджетів.


Винесене на обговорення сесії питання про включення до мережі управління освіти міської ради закладів професійно-технічної освіти не підтримала постійна комісія з питань бюджету. Вона рекомендувала направити до центральних органів влади звернення щодо перегляду Закону України «Про Державний бюджет на 2016 рік» та норми бюджетного кодексу для виправлення ситуації, запропонувати міським радам інших міст обласного значення прийняти аналогічні рішення. Депутати підтримали ці пропозиції.


У місті 10 ПТУ. На їх утримання потрібно на рік майже 75 мільйонів гривень. Окрім того, на місцевий рівень передано низку інших видатків. Це надто великий фінансовий тягар. Але заклади профтехосвіти Житомира готують кадри не тільки для міста. Як бути, наприклад, із сільськогосподарськими професіями? Заступник міського голови Матвій Хренов переконаний, що замовлення на професійно-технічну освіту має формуватися на рівні області. Якщо ж цього не зробити, то це буде вбивство професійно-технічної освіти, а вона ж має стати базою для розвитку держави.


Начальник управління праці та соціального захисту населення Вікторія Краснопір повідомила, що серед учнів ПТУ міста майже 230 — це діти-сироти і діти, позбавлені батьківського піклування. Їм вирішено виплатити по 961 гривні — розмір соціальної стипендії.

Житомир.