У грудні «Голос України» розповідав про кримських військовиків, які не зрадили присяги і перебралися до Навчального центру ВМС у Миколаєві. Миколаївська область прийняла чимало українських військовослужбовців з Криму — моряків, льотчиків з «Бельбеку», морпіхів з Феодосії... Але чимало було й цивільних, які не змогли, не захотіли змиритися з тим, що сталося, і з різних причин обрали Миколаївщину своєю новою домівкою.

 

Як повідомили нам у Миколаївській обласній службі зайнятості, за період з 1 жовтня 2014 року по 14 січня 2016 року до них звернулося 148 переселенців з АРК. З них 76 осіб одержали статус безробітного, решті надано весь спектр профінформаційних послуг. 

 


Волонтери порадили поспілкуватися з Наталею Остряніною (на знімку), переселенкою з Керчі, активною учасницею заходів з допомоги українській армії. Залишивши в Криму два налагоджені бізнеси — фірму з вирощування кроликів і фінансове консультування, маючи з джерел постійного доходу лише мінімальну пенсію, вона не тільки намагається налагодити нову справу на новому місці, а й активно бере участь у допомозі Збройним Силам.


Сама Наталя Іванівна родом з Росії, але з 17 років живе в Україні. Виховавши дітей в українській культурі, вона важко перенесла раптову «втрату свідомості», як вона каже, оточуючих.
— Розлучатися зі своєю справою було непросто, але життя привчило до труднощів. Мені було важко, бо виявилося, що оточуючих я не до кінця розуміла. Багато хто був ніби зачарований. До того 23 роки я ні від кого не чула про бажання приєднатися до Росії. Боляче було бачити, що ми нічого не зробили для запобігання цьому.


Тому ще на початку березня Наталя Іванівна переїхала до Миколаєва, де мешкали її діти.


— У Криму дуже багато людей з проукраїнськими поглядами. Вони залишилися там з різних причин. У когось старі родичі, хтось надто прив’язаний до рідної землі, — ділиться вона своїми враженнями.
Попри втрату бізнесу й землі (продати яку не вдається через дії російської адміністрації), складне матеріальне становище, Наталя Іванівна дивиться у майбутнє з оптимізмом і впевнена, що Крим обов’язково буде українським.


— Звичайно, було важко перший рік. Депресія була страшна, але я по життю людина активна, стала налагоджувати коло спілкування серед миколаївців і переселенців, шукати собі заняття. Відновлюватиму фінансове консультування. З молодшим сином взяли землю в оренду й намагаємося якось виживати.  Адже головне — не замикатися в собі, — каже Наталя Остряніна.


Нині вона збирається поліпшити англійську мову в рамках проекту посольства США «Ділова англійська он-лайн для переселенців», який реалізують у Центральній міській бібліотеці ім. Кропивницького.


— Крім Миколаївщини, проект діє ще в чотирьох регіонах України. У рамках кожного модуля навчаються 60 переселенців з Криму і Донбасу, які володіють певними знаннями з англійської і хочуть поліпшити їх для розширення можливостей працевлаштування. Особливість проекту — те, що він дає змогу поліпшувати знання іноземної мови й одночасно займатися основною діяльністю. Відсотків 70 навчального матеріалу надходить за допомогою онлайн-технологій, — розповідає координатор проекту, завідувач відділу обслуговування користувачів Наталя Морква.

 

Миколаївська область.

 

ЦИФРА

 

Станом на 25 січня 2016 року, за даними структурних підрозділів соціального захисту населення обласних та Київської міської державних адміністрацій, взято на облік 1 695 270 переселенців, або 1 339 516 сімей, з Донбасу і Криму.


705 386 родин звернулися за призначенням грошової допомоги, 661 086 з них таку допомогу призначено.


З початку 2016 року отримувачам перераховано 240,58 тис. гривень.


Міністерство соціальної політики України.


Фото надано Наталею Остряніною.