Ранкове засідання 26 січня

 

Першим питанням парламент розглянув проект постанови про скасування рішення Верховної Ради України від 23 грудня 2015 року про прийняття в цілому як закон проекту закону про проведення позачергових виборів криворізького міського голови (проект народного депутата від Опозиційного блоку Михайла Папієва). Автор постанови аргументував її тим, що рішення про перевибори у Кривому Розі (законопроект №3613), на його думку, було прийнято з порушенням процедури.

 

Комітет Верховної Ради з питань Регламенту, за словами першого заступника голови комітету Павла Пинзеника, визнав, що під час ухвалення закону були певні порушення Регламенту. Однак зауважень від інших депутатів не надійшло, тому комітет рекомендував визначитися сесійній залі. Голова Верховної Ради Володимир Гройсман наголосив, що внесення цього проекту постанови забороняє йому підписати закон про перевибори у Кривому Розі. Наразі під час голосування постанова М. Папієва набрала лише 40 голосів. Це означає, що Голова Верховної Ради отримав юридичне право підписати закон. «Що я і зроблю, як і обіцяв, — запевнив В. Гройсман, коментуючи голосування. — А тим, хто лякав людей різними страхами, змушував їх до голодування, хай буде соромно, коли вони дивляться на себе у дзеркало».

 

Як відомо, 23 грудня Верховна Рада достроково припинила повноваження криворізького міського голови Юрія Вілкула і призначила позачергові вибори криворізького міського голови на 27 березня 2016 року.

 

Потім парламент розглянув низку законопроектів, які повернулися із президентським вето та пропозиціями. Верховна Рада ухвалила із урахуванням пропозицій глави держави проект закону «Про внесення змін до Кримінального та Кримінального процесуального кодексів України щодо встановлення відповідальності за порушення законодавства у сфері підтвердження відповідності, виготовлення, виробництва, реалізації, придбання продукції, робіт та послуг у військовій сфері» (№1793).

Представник Президента у Верховній Раді Степан Кубів поінформував, що глава держави вважає за необхідне змінити строки набрання чинності закону: встановити, що цей закон набирає чинності через місяць з дня його опублікування, крім пункту 2 цього розділу, який набирає чинності з дня опублікування цього закону. Це надасть змогу Кабінету Міністрів протягом місяця вжити заходів щодо вдосконалення національної системи стандартизації продукції оборонного призначення, а також продукції речового, матеріально-технічного забезпечення для військових формувань.

Профільний комітет з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності, за словами його голови Андрія Кожем’якіна, одностайно підтримав пропозиції Президента та рекомендував парламенту ухвалити закон у новій редакції. З другої спроби парламент підтримав пропозиції Президента — 227 «за».

Депутати не подолали вето Президента на закони «Про внесення змін до Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» щодо часткового фінансування санаторіїв-профілакторіїв вищих навчальних закладів» (№1865), «Про внесення змін до Закону України «Про організацію оборонного планування» (нова редакція) (№1547), «Про органи внутрішніх справ» (№2561). Відтак ці закони вважаються відхиленими.

У цілому прийнято урядовий проект про внесення змін до Закону «Про державне оборонне замовлення» щодо формування та виконання державного оборонного замовлення (друге читання) (№ 2090а).

Метою законопроекту є вдосконалення механізму формування основних показників державного оборонного замовлення, а саме:

— упровадження системи формування проекту основних показників державного оборонного замовлення на трирічний період;

— затвердження Кабінетом Міністрів проекту основних показників державного оборонного замовлення протягом місяця з дня набрання чинності Закону про Державний бюджет на відповідний рік;

— застосування норми, що закупівля озброєння та військової техніки, військової зброї та боєприпасів до неї, а також їх модернізація та ремонт, має здійснюватися виключно за оборонним замовленням;

— покладення на уповноважений орган функції з надання роз’яснень щодо застосування законодавства у сфері оборонного замовлення;

— надання державним замовникам права розпочинати процедури відбору виконавців до затвердження основних показників оборонного замовлення;

— введення норми щодо неукладання компенсаційних (офсетних) договорів в умовах особливого періоду, введення надзвичайного стану та у період проведення антитерористичної операції тощо.

Секретар Комітету з питань національної безпеки та оборони Іван Винник, представляючи законопроект, наголосив, що це — системний законопроект, який врегульовує порядок державного оборонного замовлення, систему державних закупівель для Збройних Сил та інших військових формувань, у тому числі й під час особливого періоду — воєнного чи надзвичайного стану. Під час доопрацювання законопроекту до другого читання до нього надійшло 13 поправок, із яких 9 враховано. Після сигнального голосування законопроект набрав 229 голосів і прийнятий у цілому.

 

Депутати вітали з днем народження своїх колег Михайла Добкіна та Сергія Мельничука.

 

* * *

 

Під час перерви лідер фракції Блоку Петра Порошенка Юрій Луценко, коментуючи журналістам вранішні заяви лідерів фракцій щодо діяльності Кабміну, висловив сподівання, що до питання відповідальності уряду справа не дійде. Луценко зауважив, що фракції БПП та «Батьківщина» формалізують свою пропозицію про звіт і про діяльність уряду окремою заявою.

«Йдеться не про війну з прем’єром, бо наша фракція понад усе цінує результат. Ми хочемо відокремити «чорних і білих овець» у складі Кабміну, — сказав Юрій Луценко. — Ми хочемо, аби ті, хто може й далі виконувати покладені на них парламентом функції з виконання Коаліційної угоди, продовжували свою роботу. Ті, хто виявилися нездатними працювати, або ж ті, хто самостійно подав заяву про відставку, мають піти». Політик наголосив, що країна потребує дієздатного уряду. «Звіт — аналіз діяльності — зміна уряду — подальше впровадження реформ в Україні», — такою, на думку Луценка, має бути послідовність дій. Водночас він висловив сподівання, що до питання відповідальності всього уряду справа не дійде. «Сподіваюсь, що Прем’єр-міністр і міністри проведуть не показове шоу одного актора, а зроблять повноцінний звіт про свою роботу із запитаннями і конкретними відповідями», — сказав Юрій Луценко.

 

Рефат Чубаров, Сергій Куніцин. 

 

Ігор Кононенко, Сергій Рибалка. 

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА та Анастасії СИРОТКІНОЇ.