У Криму триває судовий процес за так званою справою 26 лютого. Чергове засідання призначено на сьогодні. Ідеться про події 2014 року, коли під стінами Верховної Ради Криму відбулися зіткнення між прихильниками й противниками відторгнення півострова від України.


З одного боку були представники Меджлісу кримськотатарського народу й інших проукраїнських сил, з другого — представники й прихильники російського статусу Криму від партії «Русское единство».


У понеділок, 25 січня цього року, в Сімферополі «Верховний суд Республіки Крим» відновив слухання в цій кримінальній справі.


Підсудним, а їх шестеро, загрожують реальні строки. Зокрема, заступникові голови Меджлісу Ахтему Чийгозу — до 15 років позбавлення волі за нібито «організацію масових заворушень».


Як розповів адвокат Чийгоза Микола Полозов, його підзахисному, а також іншим підсудним незрозуміла сама суть обвинувачення. Так, Ахтем Чийгоз виступив із клопотанням про відведення «прокурора» Наталі Поклонської та її підлеглих, які підтримують обвинувачення. Причина в тому, що сама Поклонська в інтерв’ю вже заздалегідь визначила долю підсудних, які «будуть сидіти». Були представлені і відеозаписи, і відповідні публікації, але «суд» відмовив у відведенні обвинувачів.


А сама Поклонська заявила, що захист і підсудні свідомо затягують процес своїмих клопотаннями.


Водночас сам Чийгоз, за заявою його адвоката, утримується в слідчому ізоляторі в спецблоці.


«Там умови тяжчі, ніж на будь-якій зоні, навіть найсуворішого режиму, тому говорити про те, що захист і мій підзахисний затягують процес, — нонсенс», — зазначив Полозов.


За його словами, у розгляді справи може бути оголошена перерва на кілька тижнів. Одному з підсудних мають провести операцію. 

Крим.