Кабінет Міністрів звільнив із займаної посади в. о. міністра екології та природних ресурсів Сергія Курикіна та передав до Національного антикорупційного бюро України матеріали службового розслідування, які стосуються спроби вивести через фіктивний тендер 550 мільйонів гривень так званих кіотських коштів. Про це під час учорашнього засідання уряду повідомив прем’єр Арсеній Яценюк.

 

Нагадаємо, під час попереднього засідання він повідомив, що переможець проведеного державним підприємством «Українські екологічні інвестиції» тендера — компанія «Агротехбуд» — має всі ознаки фіктивності, та що через неї планувалося вкрасти сотні мільйонів гривень так званих кіотських коштів.


Учора А. Яценюк навів нові подробиці цієї справи. За даними службового розслідування, компанія «Агротехбуд» безпосередньо перед тендером змінила керівництво, і її новим директором, засновником та головним бухгалтером стала особа на прізвище Алтунін О. С., яка за «дивним збігом» обставин зареєстрована в Донецьку. Перевірка діяльності цієї компанії виявила, що за весь 2015 рік вона спромоглася придбати аж один вентилятор. Тож хоч загалом участь у тендері взяли вісім компаній, шість із яких — реальні підприємства, що мають десятки мільйонів обороту, та переміг один із фіктивних учасників — «Агротехбуд». «На сленгу такі компанії називаються «помийки», — сказав прем’єр, але саме цій «помийці з одним вентилятором» із держбюджету мали перерахувати 550 мільйонів гривень. До того ж Міністерство екології і природних ресурсів ще й внесло на розгляд уряду рішення про їхню попередню оплату.


«Якби ми оперативно не зреагували, то 550 мільйонів гривень відповідно до виграного тендера пішли б на фіктивну фірму, були б переведені в готівку і просто вкрадені з держбюджету», — заявив А. Яценюк та назвав учасників цієї оборудки «організованим злочинним угрупуванням, яке пов’язане з вищим керівництвом міністерства та з керівником держпідприємства».


За результатами проведеного розслідування прем`єр виніс на засідання уряду рішення про звільнення із займаної посади в. о. міністра екології та природних ресурсів Сергія Курикіна, керівника держпідприємства «Українські екологічні інвестиції» та інших причетних до справи посадовців.


Водночас А Яценюк повідомив, що уряд невідкладно передає до Національного антикорупційного бюро України всі матеріали службового розслідування, та попросив голову НАБУ Артема Ситника взяти цю справу під особистий контроль. «Щоб не сталося, як завжди, коли звільнені збирали речі і тихенько йшли, не понісши жодної відповідальності», — зауважив він та додав, що Міністерство внутрішніх справ та Національна поліція відповідні кримінальні провадження порушили ще 22 лютого. «Якщо керівництво НАБУ прийме рішення прийняти до свого провадження цю реальну корупційну справу, а це не політичні звинувачення, а реальний склад злочину, то уряд надасть усі матеріали, щоб ця гучна корупційна і кримінальна справа була доведена, і щоб були винесені вироки конкретним посадовим особам», — наголосив глава уряду.


Міністр аграрної політики та продовольства Олексій Павленко, презентуючи програму залучення додаткових інвестицій в аграрний сектор, зазначив, що вже найближчим часом очікується понад 1 мільярд доларів, котрі, зокрема, підуть на відновлення зрошувальної системи. «Зараз на півдні країни від посухи страждає майже 1,6 мільйона гектарів землі, а за останні 25 років урожайність деяких культур там зменшилася в рази», — сказав він додав, що зрошення — це не тільки питання бізнесу, але питання розвитку південного регіону та життя людей загалом.


Також Кабінет Міністрів ухвалив рішення про докапіталізацію двох державних банків — Укрексімбанку на 10 мільярдів та Ощадбанку на 5 мільярдів гривень.