Вечірнє засідання 26 січня

 


Народні обранці продовжили розгляд законопроектів у другому читанні й прийняли декілька важливих рішень. Зокрема, стосовно дітей. У другому читанні та в цілому ухвалено проект закону «Про внесення змін до деяких законів України щодо посилення соціального захисту дітей та підтримки сімей з дітьми» (№2254) — 254 «за». Законопроект спрямований на захист прав дітей, які виїхали із зони АТО. Запроваджується нова форма влаштування дітей, які перебувають у складних життєвих обставинах, — у сім’ю патронатного вихователя. Проект закону передбачає внесення змін та доповнень до дев’яти чинних законів України та приводить норми чинного законодавства у відповідність до Конвенції ООН про права дитини задля запобігання соціальному сирітству.


У законі йдеться про захист дітей, які постраждали внаслідок воєнних дій чи збройних конфліктів, і право кожної дитини виховуватись у сім’ї. У законі передбачено повноваження органів опіки та піклування щодо захисту прав та інтересів внутрішньо переміщених дітей, зокрема дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування. Розширюються й повноваження органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування щодо розвитку соціальних послуг з підтримки сімей з дітьми, які потрапили в складні життєві обставини. А також визначено підстави для тимчасового влаштування дітей в сім’ї патронатних вихователів і запровадження послуги «сімейного патронату».


У цілому ухвалено й освітній законопроект — про внесення змін до закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо безоплатного забезпечення підручниками учнів загальноосвітніх навчальних закладів та педагогічних працівників (№1857) — 235 «за».


За словами голови Комітету з питань освіти та науки Лілії Гриневич, нині надруковано лише 50 відсотків підручників для учнів 4—7 класів. У законопроекті пропонується встановити, що підручники для учнів 4—7 класів будуть безплатні, і їх підготовку та видання здійснюватиме Міністерство освіти. Водночас із законопроекту вилучено норму, якою передбачалося видання за державний кошт методичних посібників. Л. Гриневич нагадала, що є рішення Конституційного Суду про необхідність забезпечити безоплатними підручниками всіх учнів загальноосвітніх шкіл. Кошти на виготовлення підручників, за словами голови комітету, 235 мільйонів гривень, є в резерві освітньої субвенції. І це погоджено з Міністерством фінансів. Л. Гриневич наголосила, що необхідно вирішити це питання зараз, на початку року, щоб вчасно оголосити тендери і діти були забезпечені підручниками.
У цілому прийнято і проект закону «Про загальну чисельність Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України» з урахуванням пропозицій Президента України (№2461). Законом збільшується загальна чисельність Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України — вона становитиме 7 595 осіб, у тому числі 6 095 військовослужбовців. Раніше, згідно з рішенням Кабінету Міністрів України ще від 2011 року, загальна чисельність держслужби становила 7 227 осіб. Закон прийнято із урахуванням пропозиції Президента України щодо пріоритетів забезпечення національної безпеки.


У другому читанні та в цілому прийнято проекти законів «Про внесення змін до Закону України «Про захист економічної конкуренції» (щодо підвищення ефективності системи контролю за економічними концентраціями)» (№2168а), «Про внесення зміни до розділу VІ «Прикінцеві та перехідні положення» Бюджетного кодексу України (щодо стабілізаційного (резервного) енергетичного фонду)» (№3388). На доопрацювання відправлено розглянутий у першому читанні проект закону «Про внесення змін до Закону України «Про вищу освіту» (щодо працевлаштування випускників)» (№3312).


На початку вечірнього засідання Перший заступник Голови Верховної Ради України Андрій Парубій оголосив про чергові фракційні міграції: про входження народних депутатів Тетяни Юзькової до складу фракції Радикальної партії і Вадима Підберезняка — до складу фракції «Народний фронт», про вихід народного депутата Андрія Деркача зі складу депутатської групи «Воля народу», про виключення зі складу фракції «Блок Петра Порошенка» народного депутата Олега Барни згідно з рішенням фракції та про зміну назви міжфракційного депутатського об’єднання «Голос громади» на «Всеукраїнський діалог».

 

Факт

 

Для виготовлення підручників для всіх учнів загальноосвітніх шкіл потрібно 235 мільйонів гривень.