Тернопільський осередок Спілки Української Молоді (СУМ) 30—31 січня організовує акцію «Доба», присвячену річниці бою під Крутами. 

 

«Сумівці» з доброї волі проведуть добу у камерах колишнього слідчого ізолятора КДБ (нині Музей політв’язнів). Вони відмовляться від мобільних телефонів, планшетів та інших теперішніх благ цивілізації. Протягом цього часу вивчатимуть історію, помоляться за тих, хто загинув, обстоюючи незалежність України 98 років тому і в нинішні дні. Таку акцію вони ініціюють з 2005 року. До них приєднуються й інші молодіжні організації. У суботу вирушить у дорогу волонтерська група «Схід та Захід єдині». Свій 23-й рейд волонтери присвятили пам’яті Героїв Крут. Вони повезуть бійцям 25 тонн вантажу: продукти харчування: хліб, консервацію, квашену капусту, тушковане м’ясо, крупи, овочі, мінеральну воду, а також зимове спорядження, пічки-«буржуйки» тощо. Доставлять допомогу опорним пунктам вздовж лінії розмежування. За словами архівіста, волонтера, постійного учасника цих рейдів Ігоря Крочака, є багато паралелей між тим, як самовіддано захищали свою державу юнкери, студенти і гімназисти взимку 1918 року, і героїзмом нинішніх захисників територіальної цілісності України.

Такі само паралелі можна провести між тодішньою і нинішньою владою, яка у важкі часи більше дбала про свої інтереси, ніж державні, між тодішніми селянами, які розбіглися по домівках, і нинішніми молодими людьми, котрі вистоюють довгі черги, щоб отримати візи і виїхати за кордон, у той час коли їхні ровесники мерзнуть в окопах.

Тернопільська область.

 


На знімку: листівка пам’яті загиблих під Крутами, датована 1937 роком. 


Репродукція Ігоря КРОЧАКА.