Оприлюднено перелік лауреатів Премії Кабінету Міністрів України імені Лесі Українки за літературно-мистецькі твори для дітей та юнацтва за 2015 рік. У номінації «Літературні твори для дітей та юнацтва» переможцем визнано книгу «АБВ, або Операція «Ставкозавр» Павла Куща (на знімку), видану журналом «Донбас» та Національною спілкою письменників України (НСПУ). Загалом у зазначеній номінації змагалися 19 авторів та 26 творів, що побачили світ у 17 видавництвах України, повідомляє «Урядовий портал».
Раніше жоден із літераторів Донеччини не ставав лауреатом зазначеної премії. Це вже друга національна літературна нагорода в активі відомого письменника-сатирика, журналіста, голови Донецької організації НСПУ. П’ять років тому Павлу Кущу було присуджено премію імені Остапа Вишні — за книжки «Братани по розуму» та «Нявмуар-р-р-р-ри».
Донецький письменник був змушений залишити окуповане місто після того, як у листопаді 2014 року озброєні бойовики у камуфляжному одязі із нашивками «Комендатура Донецька» захопили приміщення та майно обласної організації спілки. Керівник творчого осередку відмовився перереєстровувати організацію під терористичну «ДНР» та публічно виступати на підтримку незаконних збройних формувань. Тепер автор мешкає на підконтрольній українській владі території, продовжує керувати письменницькою організацією та виношує чимало творчих планів. Його нові оповідання і публіцистичні роздуми — про те, як війна змінює людей, їхні долі та характери.
А події книжки, яка стала переможцем премії, розгортаються у цілком мирний час. Свою повість сам автор характеризує так: «місцями трохи фантастична» і водночас «дуже правдива». У захоплюючих пригодах головних героїв — дітлахів і триголового чудиська — «ставкозавра» — вигадка тісно переплітається із реальністю, бо повість написана виключно на місцевому матеріалі і показує будні українського степового села та його колоритних мешканців. Дотепна, пригодницька розповідь із динамічним сюжетом вдалася автору у кращих традиціях жанру.
Повість «АБВ...» написана і вийшла друком на початку 2014 року, письменник подарував її примірники кільком школам Донецька, плануючи презентацію та зустріч із читачами восени. На жаль, «завтра була війна». Із відомих причин захід не відбувся, але за цей час, як розповідають очевидці, книжку вже «зачитали до дір». І найголовніше — діти вірять, що презентація, як і планувалося, у недалекому майбутньому таки відбудеться у визволеному від проросійських бойовиків українському Донецьку.
«Голос України» приєднується до привітань лауреату, який свого часу — з 1998-го по 2000 роки — працював власним кореспондентом газети по Донбасу, та бажає натхнення, нових книжок і нових читачів.

Вл. інф.

Фото надане героєм публікації.