Новий механізм співпраці влади з громадою запроваджується у Вінниці 

«Бюджет громадських ініціатив» — таку назву має програма заохочення вінничан до участі у розвитку міста. Її презентував вінницький міський голова Сергій Моргунов (на знімку). На реалізацію ідей, запропонованих представниками громади, міськрада виділила п’ять мільйонів гривень.

— Документ базується на європейському досвіді розвитку територіальних громад у справі максимального залучення до участі у керівництві містом простих людей, — каже Сергій Моргунов. — Такий підхід ми бачили, зокрема, у польських друзів. Суть програми дуже проста: будь-хто з небайдужих мешканців може внести свою пропозицію щодо поліпшення розвитку міста. Ідеї різноманітні — від суспільних проектів до заходів з благоустрою, реконструкції конкретних об’єктів чи території. Важливо, щоб пропозиція сподобалася іншим і була підтримана мінімум десятьома іншими членами громади.
Міський голова наголосив, що перевагу у фінансуванні надаватимуть тим проектам, автори яких братимуть участь не тільки у їх поданні, а й у реалізації, а також залученні інших людей до вирішення проблеми. Подані пропозиції оцінюватиме експертна група з фахівців профільних департаментів міської ради, представників громадських організацій, депутатів, старших по будинках, членів квартальних комітетів, спеціалізованих проектних організацій. Вона ж визначатиме, які проекти виносити на загальноміське голосування. Їх розмістять на офіційному сайті міської ради в розділі «Бюджет громадських ініціатив Вінниці» та в «Прозорих офісах» міста у паперовому вигляді. Кожен бажаючий матиме можливість проголосувати за проект, який йому сподобається найбільше, зручним для себе способом — в електронному вигляді на сайті міської ради або письмово, заповнивши анкету у «Прозорому офісі». За результатами голосування сформують рейтинг проектів. Ті, що наберуть найбільше голосів, будуть реалізовані за кошти програми «Бюджет громадських ініціатив Вінниці».
— У нинішньому році плануємо провести два етапи відбору проектів для фінансування, — каже заступник міського голови Вінниці Галина Якубович. — Перший — це визначення проектів, які будуть реалізовуватись у 2016-му році. На другому етапі влітку відберемо проекти, що впроваджуватимемо у наступному році. Визначивши проекти у другому півріччі, будемо знати, скільки потрібно передбачити в бюджеті коштів на їх реалізацію у наступному році.
Як зазначив Сергій Моргунов, програма «Бюджет громадських ініціатив» не має терміну завершення, вона стане постійно діючою.

Вінницька область.

Фото з сайту Вінницької міськради.