Одній людині наснився сон: вона потрапила на Небо і біля неї виник янгол, щоб супроводжувати її й показати все, що там є. Спочатку перед ними розчинилися двері великої зали. Янгол сказав:
— Ось це — відділ одержання. Сюди надходять усі петиції й прохання до Бога, які люди висловлюють під час своєї молитви.
Тут було дуже гамірно, навколо було багато янголів, які сортували прохання. Потім людина з янголом ішли довгим коридором доти, доки не прийшли до другого приміщення.
— А тут відділ доставки й упаковування. Тут ту Божу благодать, про яку просили люди, роздають і відправляють їм, — пояснив янгол.
Людина звернула увагу, що тут також дуже гамірно. Велика кількість янголів працювали в цьому відділі, адже люди так багато всього просять, і відповідно, багато всього готували до відправки на землю.
І нарешті, у самому кінці коридору вони зупинилися перед дверима, що вели в малесеньку кімнатку. На превеликий подив, там сидів лише один янгол, якому нічим було зайнятися.
— А це — відділ подяк, — тихо сказав людині її янгол, зніяковівши.
— Як же так трапилося, що тут зовсім немає роботи? — запитала людина.
— Це дуже сумно, — зітхнув янгол. — Після того як люди одержують все те, про що просили, не всі посилають вдячність.
— А як же відправити свою подяку й сповіщення про те, що ти одержав Божу благодать?
— Дуже просто, — відповів янгол. — Просто скажи: «Спасибі, Господи!»
— А за що варто дякувати? — поцікавилася людина.
— За те, що в тебе є їжа в холодильнику й одяг на тілі, дах над головою і місце, де можна спати. За те, що ти прокинувся сьогодні вранці і відчув себе здоровим. Якщо ти ніколи не відчував страху в бою, самотності тюремного ув’язнення, тортур або муки голоду — подякуй за це. Скажи спасибі, якщо ти прийшов у церкву і можеш молитися там без страху переслідування, якщо твої батьки живі і якщо ти можеш іти з високо піднятою головою...
Дякуйте щиро за все, що маєте у своєму житті!
Колаж Олексія КУСТОВСЬКОГО.