Днями у Києві визначили переможців сьомого Всеукраїнського конкурсу молодих істориків «Врятувати від забуття». Захід організовано Міжнародним благодійним фондом національної пам’яті України, Комітетом Верховної Ради України з питань науки і освіти та Інститутом історії Національної академії наук України за активної підтримки Національної спілки письменників України.
Учасники (школярі, студенти, молоді вчителі) мали можливість висловити свій погляд на історію від початку ХХ століття через власну родинну розповідь. Метою конкурсу був збір, творча обробка та художнє оформлення сімейних документів, переказів і спогадів безпосередніх учасників та свідків подій минулого. На адресу комісії надійшло понад 400 анімаційних робіт з усіх регіонів України.
Перше місце посів мультиплікаційний відеоролик десятирічної Дарини Олексин та дев’ятирічного Ярослава Базана, учнів Кузнецовської студії образотворчого та декоративно-вжиткового мистецтва «Дивосвіт», під назвою «Нащадки козацького роду». В ньому проведено паралель між мужніми предками, які захищали наші землі кілька століть тому, й оборонцями незалежності, які роблять це сьогодні на сході України.
Голова Національної спілки письменників України Михайло Сидоржевський, один із членів журі, відзначив, що переможний ролик — це вдале творче осмислення дітьми історичних подій. Адже, за його словами, правильно розставлені наголоси дарують відчуття патріотизму і віру в щасливе майбутнє.
За словами організаторів, це відео показуватимуть бійцям у шпиталях та на фронті для підняття бойового духу, а також демонструватимуть на телеканалі «Культура».
Друге та третє призові місця отримали Анна Олексюк з Полтавщини з роботою «Моя бабусю, старша моя мамо! Гімн роду і родоводу» та Альона Редько з учнями Вінницького коледжу будівництва та архітектури КНУБА з роботою «Крик мовчання» відповідно.