У місті Білгород-Дністровський Одеської області відбулося виїзне засідання робочої групи. Ішлося про передачу Аккерманської фортеці з-під юрисдикції області в управління місцевої громади.

Група на чолі з її керівником — головою облради Анатолієм Урбанським обстежила пам’ятку історії XІІІ—XV ст. Особливе занепокоєння експертів викликає північно-східна стіна споруди, яка почала руйнуватися знизу. Тривалий час гроші на реставрацію не виділяли. Але цього року в обласному бюджеті передбачено 7 млн. грн. на реконструкцію об’єкта. Однак контролювати й утримувати пам’ятку з обласного центру недоцільно, тому й було ухвалено рішення про передачу фортеці на баланс райцентру, що дасть змогу ефективніше розв’язувати проблеми.
«Обласна рада вважає за необхідне передати комунальне підприємство «Фортеця» в управління територіальної громади Білгорода-Дністровського. При цьому право власності на всі будівлі, розташовані на території фортеці, залишається за обласною радою, — зазначив під час робочої наради Анатолій Урбанський. — Але ми передаємо КП за умови, що 80% його доходів піде на реконструкцію й утримання фортеці. А 20% — до бюджету міста на облаштування навколишньої території: під’їзних доріг, створення й розвиток супутньої інфраструктури».

Одеська область.

 

 

 

На знімку: голова Одеської обласної ради оглядає Білгород-Дністровську фортецю.

Фото надане Одеською обласною радою.