Навіть суботнього чи недільного дня у м’ясних рядах Черкаського центрального ринку не густо покупців. Продавці аж через прилавки перехиляються, закликаючи домогосподарок купити «не дуже дорогої» поребринки на борщ чи м’якоті на котлети. Однак їхні старання і прямо таки артистичні прийоми зацікавити потенційних покупців рідко увінчуються успіхом. Купити кіло свинини за 60—75 чи яловичини за 80—100 гривень не по кишені більшості базаруючого люду. Та й не нагодуєш тим кілограмом сім’ю з чотирьох осіб. Ось і шукають господині альтернативні варіанти.


Моя сусідка, наприклад, для приготування перших страв давно вже купує не м’ясо, а «супові набори», тобто кістки. А другі страви присмачує тушеними печерицями.


— Гриби, — пояснює, — хоч і здорожчали останнім часом на п’ять-шість гривень, однак залишаються поки що доступними для не товстого гаманця. Кілограм печериць на базарі віддають за 22—25 гривень, у супермаркеті — дорожче.


Готує господиня для своєї родини й вареники з картоплею. Добре, що з осені запаслися бульбами, коли селяни продавали їх по 2,5—3 гривні за кілограм. А тепер уже не докупишся — на ринку правлять за кіло по 6—8 гривень.


Значно зросли ціни порівняно з минулим роком на всю городину. За кілограм моркви треба заплатити 14—15, за буряк — 12-13, цибулю -10—14, білокачанну капусту — 13—14 гривень. Олію нерафіновану пропонують по 18—20, а рафіновану — 28 гривень за літр. За десяток «домашніх» яєць правлять по 35 гривень, за «фабричні» — 18—20.


Поступово повзуть вгору ціни на цукор-пісок. На базарі кілограм солодких кристалів коштує 16, а в супермаркетах 15,6—20 гривень за кілограм. Дорожчає «молочка». Власники «ласунь» продають молоко по 9—10 гривень за літр, кисломолочний сир — по 42—45 гривень за кілограм, сметану — по 34—36.


Засмученими повертаються з базару шанувальники національного продукту. За кілограм доброго сала з прорістю нині треба викласти ... сто гривень. Збулася мрія «салопродавців» — їхній товар зрівнявся вартістю з м’ясом...

Черкаська область.