Міністр оборони Японії Ґен Накатані наказав привести протиракетні системи країни в підвищену бойову готовність і збивати «будь-яку ракету, випущену з території КНДР, яка загрожує Японії».


Так у Токіо відповіли на заяву КНДР про намір між 8 і 25 лютого запустити «супутник задля спостереження за Землею». Про це офіційний Пхеньян поінформував ООН. Проте і Сеул, і Токіо мають вмотивовані підозри, що ця заява є лише приводом для випробування міжконтинентальної балістичної ракети. Раніше Південна Корея поставила вимогу, щоби Пхеньян відмовився від своїх планів запустити в космос супутник. США також заявили, що КНДР, швидше за все, готується до запуску ракети, і вже пообіцяли запровадити жорсткіші санкції у випадку здійснення планів.


За даними розвідки, на ракетному полігоні на півночі КНДР ведеться інтенсивна підготовка: отже, найближчими тижнями звідти може бути запущено ракету, яка «має ознаки міжконтинентальної».


Токіо вважає, що КНДР може здійснити запуск і без оповіщення про конкретну дату. Тому, як повідомило агентство Кіодо, Міністерство оборони Японії в середу розпочало розгортання комплексів ПРО Patrіot ПАК-3 на південних островах Ісіґакі та Міяко у Східно-Китайському морі.


Наказ Накатані діятиме до 25 лютого. Проте в разі потреби його буде продовжено.


Токіо.