Президент Петро Порошенко наголошує на важливості для країни затвердження Верховною Радою змін до Конституції щодо децентралізації. «На сьогоднішній день дуже важливо країні об’єднатися для того, щоб не дати нікому зруйнувати ті процеси, які у нас йдуть», — заявив Президент, коментуючи можливості, які відкриває децентралізація, під час представлення нового голови Київської обласної державної адміністрації Максима Мельничука.

 

Президент висловив впевненість в тому, що конституційні зміни в частині децентралізації будуть проголосовані. «Значна і головна місія цих змін щодо децентралізації — це ключова реформа місцевого самоврядування», — наголосив він, нагадавши, що ця реформа побудована за польською моделлю із залученням найкращих фахівців з Європейського Союзу та використанням багаторічного досвіду, який існує в цих країнах.


Глава держави закликав присутніх звернутися до лідерів своїх політичних сил з проханням підтримати проект змін до Конституції в частині децентралізації і взяти на себе частину відповідальності за соціально-економічний розвиток регіону.


Президент наголосив на тому, що не допустить федералізації країни. «Категорично не згоден з тими лідерами політичних сил, які говорять, що ми повинні відгородитись від частини Донецької та Луганської областей — віддати ворогу частину суверенної території України. Для мене позиція розкидування українськими землями — неприйнятна. Ми маємо боротися за повернення Донбасу, так само, як і Криму. Зміни до Конституції в частині децентралізації дозволять без жодних поступок повернути український суверенітет на Донбас», — заявив Петро Порошенко.

 

Цифри і Факти

 

Президент повідомив про перші бюджетні показники децентралізації. Надходження до Київського обласного бюджету від діяльності суб’єктів малого та середнього підприємництва в 2015 році збільшилися на 31,8%. Підприємці, які працюють на спрощеній системі оподаткування, перерахували до бюджету на 50,8% більше, ніж у попередньому році. Він також зазначив, що вперше за багато років в обласному бюджеті знайшлося 40 мільйонів гривень на придбання обладнання для діагностики та лікування онкологічних захворювань, 23 мільйони — для забезпечення сучасним медичним обладнанням обласної лікарні, 12 мільйонів — на придбання шкільних автобусів.