Документальна стрічка «Україна: маски революції», яка вийшла 1 лютого на французькому телеканалі «Canal+», спровокувала справжню хвилю обурення серед журналістів і експертів з українського питання. Перші статті та протести почалися ще за кілька днів до офіційного показу репортажу, що підхоплює головні гасла російської пропаганди. Найпровідніші французькі видання стали на захист не так України, як об’єктивності, правдивої інформації і журналістської етики. Навмисно перекручений переклад, фальшиві кадри нібито з Майдану та різноманітні кліше в стилі російського «кисельов-ТВ» — усе це про стрічку журналіста Поля Морейри. І вона не заслуговувала б на увагу, якби не була показана на одному з найбільш проукраїнських каналів у Франції.

 

Отже, хто такий Поль Морейра? Чому цей журналіст, відомий своїм професіоналізмом і об’єктивністю, став, свідомо чи ні, голосом кремлівської пропаганди у Франції? І найголовніше: чому «Canal+» погодився купити репортаж, що ризикує підірвати його репутацію?


Володар багатьох міжнародних премій, що їх журналіст отримав за свої документальні фільми про конфліктні зони, Поль Морейра особисто вирушив до України, щоб підготувати стрічку про Майдан, тільки... в серпні 2015, хоча зйомки для репортажу розпочалися ще 2014-го.


Журналіст Анастасія Кириленко, яка регулярно співпрацює з французькими медіа, згадує: «У 2014-му головні редактори передач на «Canal+» не були обізнані щодо ситуації в Україні, і коли Поль Морейра запропонував їм оригінальний і нестандартний репортаж про Україну, вони, звісно, погодились. Але це було справді через незнання. І «Canal+» не став винятком, більшість телевізійників не розумілися в українському питанні. Треба наголосити, що Морейра також не відрізнявся особливими знаннями про Україну і зізнавався, що про події Майдану він складав враження винятково з того, що бачив по телебаченню. Коли Морейра приїхав до України (через півтора роки після Майдану. — Ред.), йому не вдалося зібрати достатньо інформації та доказів, на які він розраховував. Але, незважаючи на це, Морейра все ж вирішив монтувати репортаж».


Якщо незнання країни і політичної ситуації можуть пояснити присутність численних кліше в репортажі Поля Морейри, то одержимість журналіста українськими фашистами і Америкою, яку він вважає винною у всіх негараздах, є більш ніж підозрілою. Адже те, що пан Морейра поїхав із уже готовим планом знімати «злих українських фашистів» і довести за будь-яку ціну, що Україна перебуває під їхнім контролем, не викликає жодних сумнівів. Саме це підтверджує Тетяна Герасимова, членкиня одеської організації «Група 2 травня», у якої журналіст брав інтерв’ю про події в Одесі. За словами Тетяни, Морейра зовсім не цікавився її версією, ані доказами, які група має в своєму розпорядженні. Він хотів знати винятково прізвища євромайданівців, яких він пізніше в своєму репортажі охрестив неонацистами.


Чи продався видатний французький журналіст кремлівській пропаганді за кругленьку суму євро, або інші послуги? Доказів цього немає і, напевно, ніколи вже не буде. Цілком можливо, що зі своїми радикально лівими поглядами і ненавистю до Америки Поль Морейра зіграв роль корисного провокатора, навіть якщо стиль його репортажу та манера працювати з інформацією штовхають на думку про можливе замовлення на користь Кремля. До речі, стрічку було перекладено російською мовою (а не українською, що було б логічно). І на YouTube російську версію було викладено ще до офіційного показу у Франції! Що стосується «Canal+», де пан Морейра колись обіймав посаду директора редакції, то варто зауважити, що. незважаючи на протести та звинувачення в дезінформації, повторний показ стрічки вже заплановано на 
7 лютого. Правда правдою, а свій за свого.

Париж.