Європарламент закликав Росію почати діалог з Україною щодо деокупації Криму та схвалив ініціативу української сторони перевести перемовний процес у формат «Женева плюс».


У документі визнано факт порушення Росією міжнародного законодавства під час анексії Криму в 2014 році, територіальної цілісності України та засуджено «безпрецедентний рівень порушень прав людини».

Також зазначається, що, згідно з нормами міжнародного права, татари як корінний народ Криму мають право зберігати і зміцнювати свої політичні, правові, економічні, соціальні та культурні інституції.

Європарламент закликав російську і «де-факто місцеву владу» провести ефективне, неупереджене і прозоре розслідування усіх випадків зникнень, катувань і порушень прав людини правоохоронними органами Криму, починаючи із лютого 2014 року.

«Відновлення українського контролю над півостровом є однією із передумов для поновлення співпраці з Російською Федерацією і зупинення діючих санкцій», — йдеться в документі.

Крім цього, Європарламент засуджує мілітаризацію півострова, а також заяви Росії стосовно розгортання у Криму ядерної зброї, що «становить серйозну загрозу для регіональної, європейської та глобальної безпеки».

Раніше Президент Петро Порошенко заявляв про намір розпочати роботу в міжнародному форматі за участі Європейського Союзу, США та країн-підписантів Будапештського меморандуму 1994 року (США, Великобританія, Росія, Україна). Президент назвав такий формат «Женева плюс».