Парламентська хроніка


Ранкове засідання 4 лютого

 


Голова Верховної Ради Володимир Гройсман закликав усі політичні сили до пошуку плану виходу з політичної кризи, яка загрожує країні. «Не помічати того, що ми заходимо в серйозну політичну кризу, — просто неможливо, а робити вигляд, що нічого не відбувається, — неприпустимо», — наголосив він на початку засідання. За словами глави парламенту, це черговий виклик для українських політиків, які мають дати адекватну відповідь на те, як вийти з цієї кризи, забезпечити розвиток країни та чітко пояснити людям, як вони житимуть завтра і післязавтра.

 

«Сьогодні наше спільне завдання — запропонувати план виходу з цієї ситуації. По-перше, оновити Коаліційну угоду та план дій, і, по-друге, оновити уряд під конкретний план дій, а не під загальні плани, що колись щось зміниться, щоб відповідальність на себе взяли ті особи, які хочуть працювати в уряді», — наголосив В. Гройсман та запевнив, що як Голова Верховної Ради продовжуватиме консультації з усіма політичними партіями, щоб знайти вихід зі складної ситуації, в якій ми перебуваємо.


Продовжуючи тему політичної кризи в країні, із заявою виступив лідер Радикальної партії Олег Ляшко. На його переконання, сьогодні має місце не просто криза коаліції, а криза влади, причиною чого є невідповідність декларацій і реальних справ. «Заява Айвараса Абромавичуса, коли він подав у відставку, звинувативши в корупції найближчу до Президента людину — нашого колегу Ігоря Кононенка — це надзвичайно потужний сигнал не лише для українського суспільства і для всього світу, а насамперед це набат для Президента Порошенка і тест на відповідність його декларацій про боротьбу з корупцією реальним справам», — заявив політик та наголосив, що робити вигляд, наче нічого не відбулося, — це тільки поглиблювати кризу, яка призведе до розвалу коаліції, нових парламентських виборів і, як наслідок, до дестабілізації ситуації в Україні та реваншу банди Януковича.


Відтак він закликав Ігоря Кононенка негайно скласти депутатський мандат, як це свого часу зробив Микола Мартиненко, та дати Національному антикорупційному бюро можливість розслідувати висунуті проти нього звинувачення.


Лідер фракції Блоку Петра Порошенка Юрій Луценко, висловивши «щиру вдячність керівнику фракції, члени якої раз за разом затримуються на гарячому при отриманні хабарів», за нагадування про необхідність боротьби з корупцією, визнав, що заява міністра загалом є дуже поганим сигналом для країни. За його словами, фракція Блоку Петра Порошенка підтримує крок Ігоря Кононенка, який особисто зробив заяву до НАБУ з вимогою перевірити висунуті проти нього звинувачення, та його готовність відповідати по закону.


Крім того, фракція БПП не вважає за можливе відправляти у відставку міністра економічного розвитку і торгівлі до розгляду питання відставки уряду в цілому. Також він закликав прем’єра у місячний термін провести відкриті кадрові конкурси по керівництву тoп-30 державних підприємств, які є головним джерелом корупції в країні. «Це питання, яке так багато дебатується і яке лежить в основі заяви Айвараса Абромавичуса, має бути вирішене керівником уряду в місячний термін і, зрештою, туди мають прийти не ставленики тих чи інших фракцій, а безпартійні професіонали, які даватимуть прибутки до державної казни», — підкреслив Юрій Луценко.


Верховна Рада ухвалила в цілому законопроекти про внесення змін до Бюджетного кодексу (реєстр. № 3831-2) та про внесення змін до Закону «Про Державний бюджет України на 2016 рік» (реєстр. №3830-3) (щодо фінансування професійно-технічної освіти).


Необхідність цих змін пов’язана з тим, що після ухвалення Держбюджету на 2016 рік фінансування закладів професійно-технічної освіти в містах обласного значення було перекладено на відповідні місцеві бюджети. Проте вже перший місяць року засвідчив, що у більшості міст обласного значення відсутні необхідні фінансові ресурси на фінансування таких закладів. Зокрема, за даними Міністерства освіти і науки, не було взагалі передбачено фінансування 78 закладів професійно-технічної освіти у 33 містах 14 областей. Тож передача таких закладів на рівень міст обласного значення порушує принцип субсидіарності, обмежується право на доступність професійно-технічної освіти осіб, які приїхали на навчання з інших областей і міст, позбавляє їх конституційного права на професійне навчання відповідно до їх покликань, інтересів і здібностей.


«Наша пропозиція, яка узгоджена з представниками більшості фракцій, полягає в тому, щоб до Бюджетного кодексу було закладено зміни про те, що управління профтехосвітою і її фінансування може здійснюватися тільки з міст обласних центрів, які справді мають більші надходження до бюджету. Решта закладів профтехосвіти мають фінансуватися з обласних бюджетів», — сказала голова Комітету з питань науки і освіти Лілія Гриневич та уточнила, що оскільки в межах профтехосвіти діти отримують і загальну середню освіту, то це означає, що туди також має бути спрямована підтримка із загальноосвітньої субвенції, з якої фінансується освіта кожної української дитини. «Ще одна субвенція має йти на підтримку підготовки робітничих кадрів. Це не означає, що буде повне покриття цієї підготовки — вона здійснюватиметься за рахунок бюджетів обласного рівня і міст обласних центрів, але частково ця субвенція також потрібна, бо є гостродефіцитні спеціальності. Також держава має право регулювати, підготовку яких робітничих кадрів необхідно підтримати», — сказала голова комітету.


Перший заступник голови Комітету з питань науки і освіти Олександр Співаковський, запропонувавши підтримати ці законопроекти, також закликав Міністерство освіти і науки напрацювати чітке стратегічне бачення місця профтехосвіти в загальній системі освіти.


В цілому ухвалено законопроект про внесення зміни до Закону «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» (щодо поновлення для працюючих в зоні відчуження майже 1,8 тисячі громадян права на встановлення доплат та компенсацій).


Поки що у першому читанні ухвалено законопроект про внесення змін до Закону «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» (щодо соціального захисту постраждалих осіб).


Парламентарії ухвалили в цілому законопроекти про внесення змін до Закону «Про біженців та осіб, які потребують додаткового або тимчасового захисту» (щодо вдосконалення процедури документування та забезпечення їхніх прав) та про внесення змін до Цивільного процесуального кодексу України (щодо встановлення факту народження або смерті на тимчасово окупованій території України).


А от для остаточного ухвалення змін до Кодексу адміністративного судочинства України (щодо негайного розгляду судами позовів про примусове видворення або затримання з метою ідентифікації та забезпечення примусового видворення іноземців та осіб без громадянства або забезпечення передачі іноземців та осіб без громадянства відповідно до міжнародних договорів про реадмісію) голосів не вистачило, тож парламентарії повернуться до нього згодом.


Ратифікувавши Угоду між Урядом України та Організацією Північноатлантичного договору про статус Представництва НАТО в Україні, парламентарії унормували створення такого представництва на основі об’єднання Офісу зв’язку НАТО в Києві та Центру інформації та документації НАТО в Україні.


Після вчорашньої ратифікації Угоди між Урядом України та Урядом Японії наша держава отримає позику на 20 років із 6-річним пільговим періодом у розмірі майже 300 мільйонів доларів США.


Виконуючи вимоги Закону «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки», Верховна Рада ухвалила постанову про перейменування окремих населених пунктів та районів. За словами голови підкомітету Комітету з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування Миколи Федорука, це рішення містить 175 пропозицій органів місцевого самоврядування про перейменування, зокрема, місто Артемівськ перейменовано на Бахмут, а Іллічівськ — на Чорноморськ.


Також ухвалено постанову про віднесення міста Балта Балтського району Одеської області до категорії міст обласного значення.


Верховна Рада затвердила порядок денний четвертої сесії, до якого включено всі законопроекти, які було зареєстровано на момент ухвалення рішення.


З днем народження вітали народного депутата Сергія Скуратовського.

 

Андрій Журжій, Вікторія Войціцька, Олег Березюк.


Фото Олександра КЛИМЕНКА.