Завершилися зйомки першого українського фентезі «Казка старого мельника».

На підході до знімального майданчика, який тулиться у глибокому яру легендарної столичної Лисої гори, нас зустрічають якісь дикі створіння з перемазаними багнюкою обличчями, кошлатим волоссям і чорними зубами (на знімку). Це лісова нечисть — повітрулі, доньки слов’янського бога вітру, які, літаючи в повітрі, нападають на козацьке військо, на селян, жахаючи в пітьмі людей, зводять їх з розуму. Молоді актриси — повітряні гімнастки й каскадерки — розповіли: вони вже так звикли до свого образу, що навіть дивуються, коли бачать себе без гриму.
Та цих потвор зовсім не боїться герой Олексія Богдановича — Воєвода. Він вправно фехтує шаблею, скаче на коні та сам виконує інші складні трюки. Олексій зізнався, що вперше знімається в казці, тим паче в сучасному фентезі, до того ж, у ролі такого харизматичного і яскравого персонажа. Хоча найнебезпечніші епізоди діставалися каскадерам, та загальні плани актор витягував самостійно. Його героя нечисть бере в полон, підвішує на висоті 15 метрів у клітці, але діти рятують батька від смерті. Олексій зізнається, що було дуже страшно підніматися на таку висоту.
Персонаж Володимира Горянського — козак Перець — незграбний, смішний, але героїчний. Характерний образ.
«Як чудово, що до українського кіно виявився такий інтерес! — привітав нас Володимир Горянський. — Адже добро завжди перемагає зло. Тому козаки — не сумнівайтеся! — осилять усіх чортів та вовкулаків. До того ж, нам допомагають і природа, і погода. Навіть сонце сходить і заходить тоді, коли ми його попросимо. Вражають і трюки, й унікальні історичні костюми, де все — ручна робота».
«Ми всі вболіваємо за те, щоб зробити гарне дитяче кіно та випустити його в світ, — додає Остап Ступка. — Кожен актор вносить частинку набутої майстерності, практики, знань, щоб зробити кращою свою роль, та й кіно в цілому».
Героїня Ади Роговцевої — добра й мудра стара жінка — бабця Княгиня. Своїм внукам актриса казки не розповідає, тож нехай вони подивляться цю стрічку. «Я все життя мріяла зіграти в казці, — ділиться Ада Роговцева. — А тим паче сценарій написав Сергій Гаврилюк, який навчався разом із моїм покійним сином».
Народна артистка СРСР страшенно переживає за ситуацію, яка склалася в Україні, за скандал, який стався в Росії навколо її імені: «Я там пропрацювала 60 років. А тепер уже не поїду. Той глядач тепер на мене дивиться вороже. Я сміюсь над цим. Хоча це горе, коли рідні люди стають ворогами. Тепер більше свого серця віддаватиму рідній Україні».
Головну роль у фільмі — старого мельника — грає Анатолій Хостікоєв.
Головний режисер фільму Олександр Ітигілов розповів, що сценарій фільму був написаний давно, але в казці, незважаючи на схожість із легендами давньої України, все дуже сучасне й актуальне. До родового маєтку повертається герой війни пан Адам. Доки його не було на батьківщині, в його маєтку облаштувалися вовкулаки. На допомогу приходить донька, яка впродовж казки зазнає багато труднощів і врешті-решт зустрічає своє кохання. У сутичках між силами добра і зла, звісно ж, перемагає добро.
«Фільм напевне сподобається сучасним дітям, бо вони звикли до страховиськ у комп’ютерних іграх і віддають перевагу саме таким персонажам, — розповів Олександр Ітигілов. — Це найскладніша картина, яка досі знімалася в Україні. У нас буде стереофонічний 2D-фільм із широким використанням графіки і великою кількістю видовищних ефектів. 65% трюків ми знімаємо наживо, а 35% малюємо. Казка для дітей віком від 5 років. Але й дорослим буде цікаво спостерігати за стосунками сімейної пари, яку грають Остап Ступка та Ірма Вітовська (вона виконує роль Параски Казки). Вони розшукують зниклу сестру і потрапляють у різні пригоди. В основі всього лежить Любов! Акторський ансамбль — просто зірковий! Фільм знімається українською мовою і повністю за державні кошти, однак розрахований і на зарубіжний прокат. Бо казки-фентезі популярні в усьому світі. Сподіваюся і на прокат у кожному кінотеатрі України. Адже люди втомилися від нинішніх проблем, а фільм дає хоч якусь віддушину...»
Навесні 2016 року стрічка вийде в прокат. Державне агентство з питань кіно розморозило фінансування, компанія «Євромедіа», яка займається реалізацією кінострічки, продовжила зйомки. А ми з нетерпінням чекаємо на першу українську казку в українському прокаті.

Фото Оскара Янсона.