Місце в житті

 

— Даремно кажуть, що неприємно бути у когось під нігтем, — запевняла Скабка. — Звичайно, як на чий смак, але особисто я кращого місця для себе в житті не бажала б!..

 

Співстраждання

 

— Ви гадаєте, мені добре живеться?! — бідкався Мозоль. — Кожен так і хоче на мене наступити...

 

Об’єктивна самооцінка

 

— Отепер я остаточно переконався, як потрібен людям, — заявив щойно видалений Апендикс. — Якби я не мав такої цінності, хіба б вони розпорювали животи одне одному тільки заради того, щоб до мене добутися?

 

Прив’язаність

 

Паразит, можна сказати, любив свого Господаря й був усім своїм єством до нього прихильний. Ще б пак: він жив у його організмі, як у Бога за пазухою — в теплі, добрі й при повному задоволенні, сам досхочу їв його плоть і пив його кров і діткам своїм не забував залишати дещицю. Отож кращого існування на світі Паразитові й не уявлялося. І не мріялось йому самому стати господарем, і не бажалося вчинити смертельне лихо тому, чиєю життєдіяльністю підтримувався добробут паразитів і гарантувалася надійна перспектива продовження Паразитового роду.

Та коли з’явився Хижак, щоб з’їсти Господаря, Паразит не став на захист свого благодійника — навпаки, знесилюючи його, сприяв наглій смерті в пащі напасника. При цьому він не боявся, що самому доведеться загинути з голоду чи без притулку: в особі Хижака Паразит знайшов для себе нового, не менш зручного й надійного, Господаря, гідного такої ж прив’язаності...

Київ.