Відповідний проект закону ухвалили в першому читанні
Ранкове засідання 26 березня
Після того, як Голова Верховної Ради Олександр Турчинов відкрив ранкове засідання, у сесійній залі зареєструвалося 303 народні депутати.
Парламент звільнив Василя Цушка з посади голови Антимонопольного комітету. Щоправда, з другої спроби — «за» проголосувало 238 обранців.
Доповідаючи це питання, голова Комітету з питань підприємництва, регуляторної та антимонопольної політики Олександра Кужель зауважила, що 27 лютого Василь Цушко подав особисто заяву про звільнення. Профільний комітет розглянув її та вирішив задовольнити.
Крім того, О. Кужель зауважила, що за власним бажанням звільнилися також перший заступник голови АМК та практично всі заступники. Тож парламент має визначитися щодо цього питання. Утім, перше голосування засвідчило готовність лише 215 депутатів підтримати цю постанову. З огляду на це «ударівець» Сергій Каплін наголосив, що в нього є дієвий механізм боротьби з прогульниками. Він сказав, що ініціює збір підписів для зміни Конституції та закону про статус народного депутата і Регламенту щодо відкликання парламентарія у разі пропуску п’яти пленарних засідань. «Це рішення буде іспитом для всіх без винятку народних депутатів», — сказав він. О. Турчинов підтримав таку ініціативу та закликав колег ставити свої автографи у підписних листах.
Сесія також звільнила із займаних посад шість членів Ради Національного банку України. Як відомо, Верховна Рада призначає та звільняє з посад половину складу Ради Національного банку шляхом прийняття відповідної постанови. Строк повноважень членів Ради Національного банку України — сім років. Тож строк повноважень членів ради закінчився ще у січні 2014 року. «За» проголосувало 233 депутати.
У першому читанні парламент ухвалив також зміни до статті 1 Закону «Про забезпечення реалізації житлових прав мешканців гуртожитків» (щодо поширення права на отримання житла для військовослужбовців, працівників Збройних Сил України та Міністерства внутрішніх справ України).
За словами доповідача позафракційного Сергія Міщенка, нині більшість військовослужбовців, працівників Служби безпеки і внутрішніх справ проживають у гуртожитках в середньому більше 8—10 років і не мають власного житла, а на законодавчому рівні надання їм таких прав не передбачено. Прогалини у законодавчій системі призводять до дискримінації такої категорії осіб. «Тому, зважаючи на тривожну ситуацію, що склалася, та на факти масового порушення житлових прав городян, які, не маючи власного житла, вимушені тривалий час проживати у гуртожитках, проектом закону пропонується надати право на приватизацію житлових приміщень у гуртожитках військовослужбовцям, працівникам Збройних Сил України та Міністерства внутрішніх справ України», — наголосив він. С. Міщенко запропонував також скоротити термін підготовки проекту до другого читання.
Більшість народних обранців зголосилися підтримувати проект, навіть комуністи заявили, що готові голосувати за нього. Водночас «ударівець» Віктор Чумак зауважив, що мета закону, звісно, поважна, але як колишній військовослужбовець він не може погодитися з такою постановкою питання.
«Держава має забезпечувати військовослужбовців справжнім житлом, а не гуртожитками. Мало того, нині гуртожитки, в яких проживають військові, мають статус службового житла. Забираючи таким чином житло під приватизацію, ми можемо просто не дати можливості отримати службове житло тим військовим, які приходитимуть на службу на зміну тим, хто звільнятиметься», — зауважив він.
Врешті, за ухвалення законопроекту за основу проголосувало 275 народних депутатів. Ще 272 підтримали скорочену процедуру його підготовки до другого читання.
У другому читанні депутати розглянули також проект закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України у зв’язку з прийняттям Закону «Про інформацію» (у новій редакції) та Закону «Про доступ до публічної інформації». За словами голови Комітету з питань свободи слова та інформації Миколи Томенка, цим проектом передбачається внести зміни до чинного законодавства та привести його у відповідність із законами «Про інформацію» та «Про доступ до публічної інформації». Відповідно до цих змін будь-який громадянин зможе відвідати пленарне засідання Верховної Ради, процедура дозволу на відвідання парламенту буде схожа з порядком акредитації для ЗМІ.
«Громадянин, який хоче відвідати пленарне засідання, має звернутися до відповідного органу із заявою. Розглянувши заяву у встановленому порядку, ухваленому Верховною Радою, служба даватиме такий дозвіл. Це, по суті, порядок акредитації. Будь-який громадянин має право побувати у парламенті своєї держави. Відповідний інструмент ми спільно опрацюємо, щоб не було хаосу, а був нормальний демократичний інструмент», — сказав він.
Та під час сигнального голосування лише 202 депутати підтримали проект. З огляду на це остаточне голосування перенесли на наступне пленарне засідання — четвер.
Водночас проект закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо вдосконалення процедури державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень) сесія відправила на повторне перше читання через низку зауважень, які ще потрібно врахувати.
Тим часом, зранку під стінами Верховної Ради активісти вимагали від обранців підтримати проект закону про внесення змін до Державного бюджету щодо компенсації недофінансування медичного сектору, згідно з потребами на охорону здоров’я, наданого МОЗ України на 2014 рік. «Проголосуй -життя врятуй!» — закликали вони. У разі підняття акцизів 10% на алкоголь та 20% на тютюн, до бюджету можна буде додатково залучити 5 млрд. грн. вже цього року. Ці кошти, наголошували активісти, підуть на закупівлю ліків для смертельно хворих українців, серед яких онкохворі, ВІЛ-інфіковані, хворі на туберкульоз, гепатит, цукровий діабет тощо.
Підтримав активістів народний депутат від «Батьківщини» Роман Ілик. З парламентської трибуни він закликав колег посприяти реєстрації двох проектів законів, підготовлених громадськими організаціями та розглянути їх у сесійній залі. Водночас він зауважив, що профільний комітет готовий опрацювати документи невідкладно.
На початку ранкового засідання головуючий повідомив, що у засіданні парламенту беруть участь Президент Світового Конгресу Українців Євген Чолій та Президент канадсько-української торгової палати Зенон Потічний, які перебувають у нашій країні з офіційним візитом. Крім того, присягу народного депутата склав Анатолій Ревенко, обраний за списком партії «УДАР».
Із днем народження цього дня вітали Василя Пазиняка, Івана Ступака, Ярослава Сухого та Андрія Шипка.
Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.
Дослівно
Народний депутат Віктор Чумак («УДАР»): «Можливо, потрібно подумати про відновлення будівництва житла для військовослужбовців, а не закріплювати за ними для постійного проживання кімнати у гуртожитках. Це не те житло, на яке можуть розраховувати наші військовослужбовці».
Оксана Продан, Олександра Кужель, Віталій Ковальчук, Віктор Пинзеник.
Віктор Бондар.