На запрошення директора Рівненського обласного центру зайнятості Івана Ткачука у Рівному побувала делегація з польського міста-побратима Пйотркува Трибунальського на чолі з головою громадської організації «Гілка оливи» Гражиною Мушвіц, щоб налагодити взаємодопомогу та обмін досвідом, а також підписати договір про співпрацю. Громадські організації в Польщі — це потужний місток між владою та суспільством, саме вони є своєрідним «ключем від інвестицій» у різних галузях економіки. До того ж «Гілка оливи» давно співпрацює з Рівним і вже втілила низку спільних проектів.

За круглим столом відбулася ділова розмова з фахівцями центру зайнятості та польськими гостями. «Ми могли б навчати людей тих спеціальностей, які необхідні на теренах Європи, зокрема в Польщі. Сподіваюся, що недовго чекати на ті часи, коли матимемо відкриті кордони, а для того, щоб бути готовими до цього, ми влаштували таку зустріч», — розповів директор Рівненського обласного центру зайнятості Іван Ткачук.

«Співпраця з Рівненським обласним центром зайнятості насправді дуже корисна для обох сторін, — сказала Гражина Мушвіц. — Адже роботодавці зможуть добирати безробітних тут, а ми зможемо допомогти їм у Польщі: з документами та офіційним працевлаштуванням. Ми не знаємо, скільки українців сьогодні працюють у нашій країні нелегально. А це неабиякі ризики. Натомість офіційна праця дасть можливість людям повірити в себе: крім зарплати вони матимуть соціальний пакет і привезуть в Україну досвід та знання».

Польські гості ознайомилися з роботою Рівненського міського центру зайнятості, центру професійно-технічної освіти державної служби зайнятості, його навчально-виробничим комплексом. І були вражені побаченим. «Ніде в Польщі такого високооснащеного центру підготовки я не бачила», — не стримувала позитивних емоцій секретар ради повіту староства Повітового Пауліна Дзядчук.

У складі делегації до України прибули і члени товариства, які мають власний бізнес і готові забезпечувати жителів Рівного роботою — керівники польських фірм Яцек Павельчик та Славомір Антощук. «У нас на підприємстві легально вже працює десять українців, — розповідає Я. Павельчик. — Вони відповідальні, працелюбні і жодних проблем з ними не виникає.

За матеріалами Рівненського ОЦЗ підготувала Олександра ЮРКОВА.

Рівне.

 

 

 

На знімку: Гражина Мушвіц та Іван Ткачук.

Фото надане РОЦЗ.