У місті Саппоро, що на острові Хоккайдо, учора відкрився 67-й Міжнародний фестиваль снігу. На трьох майданчиках — у парку Одорі, на стадіоні Цудому та в розважальному кварталі Сусукіно — демонструються понад 250 скульптур і конструкцій зі снігу та криги. Деякі з них сягають у висоту не одного десятка метрів, на спорудження пішли тонни снігу, а участь у їх створенні брали дизайнери з багатьох країн світу. Тут і замки, і собори, і дивовижні тварини, і казкові персонажі, герої фантастичних фільмів та книг. Тема нинішнього фестивалю — сага «Зоряні війни», але зрештою її обирає собі кожний сам.

 

 

У рамках фестивалю відбувається конкурс на кращу скульптуру чи композицію. Нинішнього року за першість боротимуться команди з 12 країн, серед яких Австралія, Китай, США, Індонезія. Братимуть участь також наші європейські сусіди — команди Польщі та Латвії.


Фестиваль триватиме до 18 лютого. В його програмі багато розважальних заходів, концертів, декораціями до яких стають снігові споруди, що ввечері так гарно підсвічені всіма кольорами.


Початком фестивалю у Саппоро вважають шість снігових фігур тварин, яких зліпили діти та вихователі дитячого садка в парку Одорі в 1950 році. Фестиваль поступово розширював межі, здобував прихильників. А після зимової Олімпіади в Саппоро 1972 року вийшов далеко за межі Японії. В останні роки на фестиваль приїжджають понад два мільйони відвідувачів з усього світу. Для скульптур та композицій завозять сотні тонн снігу. Перш ніж почати щось робити, сніг засипають у величезні дерев’яні каркаси, там він утрамбовується і стає придатним для різця «снігового скульптора та архітектора».

Токіо.


Фото з сайту obozrevatel. com